Miljoenen voor facelift Uithuizen

Het centrum van Uithuizen gaat voor 13 miljoen euro op de schop. De gemeente Eemsmond bundelt daarvoor de krachten met wooncorporaties en middenstand.

De plannen voorzien onder meer in het hergraven van het Boterdiep en een facelift voor De Blink, het winkelplein in het hart van Uithuizen. Het huidige woon- en winkelcomplex op de kop van het diep wordt daarvoor gesloopt.

Oppepper

Het Boterdiep liep oorspronkelijk door tot op de huidige Blink. De haven die daar lag, werd echter rond 1955 gedempt. Er kwam een plein voor in de plaats. De laatste jaren kampt het gebied met groeiende winkelleegstand.

Om het plein een oppepper te geven, wil de gemeente het water laten terugkeren. Daarvoor bestaan twee opties. Een ‘blauwe’ variant waarbij het diep wordt hergraven tot op het plein. En een ‘groene’ waarbij het water terugkeert tot de Zuiderstraat aan de zuidkant van de Blink en het plein zelf wordt beplant met bomen.

Ondernemers

De gemeente steekt zelf bijna 8 miljoen euro in de opknapbeurt. Nog eens 5 miljoen komt van wooncorporaties Marenland en SUW en van supermarkten die naar het plein willen komen. Dat kan op de plek van de vroegere SNS-bank. Ook die gaat tegen de vlakte en wordt vervangen door nieuwbouw.

Burgemeester en wethouders verwachten dat de investering nog oploopt als ook andere ondernemers inhaken op de facelift. De gemeenteraad beslist komende week over een krediet van 3,35 miljoen voor de eerste fase.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.