Miljoenen voor linke spoorwegovergangen Winsum

Onveilige en beruchte spoorwegovergangen zonder slagbomen en lichtsignalen in de gemeente Winsum worden verbeterd of opgeheven.

Het beveiligen van ongeveer tien overgangen kost 6,5 miljoen euro en moet voor 2020 zijn uitgevoerd. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Infrastructuur en Milieu) vrijdag bekend. De overweg ter hoogte van de Voslaan wordt als eerste aangepakt. Hier gebeurden in 2014 twee dodelijke ongelukken. ,,Voor de inwoners van Winsum en de nabestaanden is het belangrijk dat aan de onveilige situatie in hun woonomgeving zo snel mogelijk een einde komt’’, aldus Dijksma.

Actie

De miljoenen worden op tafel gelegd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie en de gemeente Winsum. De bedoeling is dat ook enkele spoorwegovergangen in Winsum en omgeving waar geen ongevallen hebben plaatsgehad, beter worden beveiligd.

De dodelijke ongelukken waren voor het ministerie reden om actie te ondernemen en in overleg met spoorwegbeheerder ProRail de gevaarlijke overgangen aan te pakken. In Nederland zijn ongeveer 120 zogeheten Niet Actief Beveiligde Overgangen (NABO’s). Passanten van deze overwegen worden hier alleen met een bord of andreaskruis gewaarschuwd voor mogelijk naderende treinen. Met de plannen in Winsum wordt de komende jaren de eerste acht procent van die overwegen in Nederland veiliger gemaakt.

Om te voorkomen dat weggebruikers heel ver moeten omrijden, is ook gekeken naar het wegennet. Het verkeer wordt verplaatst naar beveiligde overwegen die geschikt zijn voor langzamer vrachtverkeer.

Onduidelijk

Lange tijd was onduidelijk wanneer de gevaarlijke spoorwegovergang aan de Voslaan in Winsum zou worden gesloten. In november vorig jaar was ProRail nog in gesprek met de eigenaren van de grond waarover een nieuwe noodweg moest worden aangelegd. Met de nabestaanden van Gerjon Kazemier die hier vorig jaar oktober verongelukte was afgesproken dat de overweg voor 1 juli dicht zou gaan. De onderhandelingen namen echter meer tijd dan indertijd was voorzien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.