Miljoenen voor mooier, veiliger en sterker Groningen

De provincie Groningen gaat in 2017 fors investeren in maatregelen voor energiebesparing, snel internet en de bescherming van cultureel erfgoed.

Dat, en meer, staat in de begroting die dinsdag wordt gepresenteerd. Gedeputeerde Staten willen inzetten op het mooier, veiliger en sterker maken van de provincie. Er is bijna 320 miljoen euro te besteden.

Van dat geld komt onder meer een zogeheten meester-gezelsysteem in het bedrijfsleven. Dat betekent dat oudere werknemers jonge werknemers het vak leren en ook gaan coachen.

In totaal dertig miljoen is beschikbaar om in het buitengebied snel internet aan te leggen. Volgens de provincie is dat ‘van essentieel belang voor ondernemers die werk willen kunnen doen, voor de administratie, maar ook voor scholieren en studenten die hun huiswerk willen maken’.

Ook is geld gereserveerd om achterstallig onderhoud aan wegen aan te pakken. In het Zuidelijk Westerkwartier worden drie extra waterbergingsgebieden aangelegd om wateroverlast te voorkomen bij hevige regenval. Bovendien liggen miljoenen klaar om dreigende verpaupering en verloedering van de leefomgeving tegen te gaan.

Aandacht én geld is er ook voor monumenten zoals kerken, borgen en andere historische gebouwen. De provicie wil investeren in het ecologisch herstel van de Eems-Dollard en roept verder een fonds in het leven voor ondersteuning op het gebied van leefbaarheid en duurzame energie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.