Miljoenen voor opknapper Eems-Dollard

Het Waddenfonds stelt bijna 24 miljoen euro beschikbaar voor verbetering van de ecologische toestand van het Eems-estuarium.

Op de grens van Nederland en Duitsland ligt het Eems-Dollardgebied, onderdeel van het Eems- estuarium. Een estuarium is een trechtervormige riviermonding met getijverschil, waar zoet rivierwater en zout zeewater met elkaar mengen tot brak water.

Door indijking, stuwen en sluizen is het estuarium ingesnoerd, zijn de karakteristieke geleidelijke overgangen verdwenen en slibt het systeem dicht. Een speciaal programma is gericht op ecologische én economische versterking van de Eems-Dollard. Zo worden op het traject Eemshaven-Delfzijl voor de waterveiligheid nieuwe dijkconcepten ontwikkeld, Het project van de provincie Groningen kost in totaal ruim 34 miljoen euro.

Het Waddenfonds steekt ook ruim drie miljoen euro in het project Marconi in Delfzijl. Het bestaande zandstrand en de verbinding tussen de binnenstad van Delfzijl en de Waddenzee wordt verbeterd. Dit project vergt in totaal bijna acht miljoen euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.