Miljoenen voor verbetering leefbaarheid in Groningen

De provincie stelt 8,4 miljoen euro beschikbaar voor negen projecten die de leefbaarheid in Groningen moeten verbeteren.

Met de subsidies kan een aantal centrumkernen toekomstbestendig worden gemaakt. Dat kan door middel van sloop van leegstaande en verpauperde panden, het verminderen van vierkante meters winkelruimte en het opknappen en herinrichten van de openbare ruimte. Ook worden maatschappelijke voorzieningen verbeterd.

Zes projecten met een totale investering van 40 miljoen euro kunnen met de bijdrage van de provincie er bij worden gerealiseerd.

De gemeente Stadskanaal kan in Musselkanaal aan de slag met het slopen van verouderde en verpauperde bebouwing aan het kanaal. Deze panden worden vervangen door (sociale) woningbouw. Woningcorporatie Lefier speelt een belangrijke rol. Met de sloop verdwijnen ook veel vierkante meters winkelvloeroppervlakte. Dat moet zorgen voor een compacter centrum.

Eenzelfde project gaat van start in het centrum van Oude Pekela waar ook veel leegstand en verpaupering bestaat. Die situatie heeft volgens de provincie ‘een sterk negatief effect’ op de leefbaarheid. De urgentie voor ingrijpen is hoog. Met de subsidie kan het eerder in gang gezette centrumplan worden afgerond.

In Winschoten kan de gemeente Oldambt aan de slag met het laatste deel van het plan voor de binnenstad. Dat betreft de herinrichting van het Israëlplein, de zuidelijke entree van ‘t Rond en de Poort van Winschoten. Het plan behelst bovendien het nog verder terugbrengen van het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlakte.

De gemeente Eemsmond kan met de subsidie inzetten op de centrumfunctie van Uithuizen. Concreet worden de passage en het pand van een boekhandel, met daarboven woningen aan de kop van de Brink gesloopt. Daar gevestigde winkels krijgen een andere plek, iets waar ondernemers zelf ook in gaan investeren. Ook de te slopen woningen zullen in het centrum van het dorp worden vervangen. De woningcorporatie speelt een belangrijke rol.

In Appingedam wordt het Cleveringaplein verbeterd. Door de sloop van de voormalige HEMA gaat het aantal vierkante meter winkelvloeroppervlakte omlaag. De verbouwing van het voormalige postkantoor zorgt voor een duurzaam hergebruik van dat pand. De openbare ruimte krijgt een opknapbeurt.

In Meeden kan het dorpshuis worden verbeterd en tegelijkertijd verkleind. De bibliotheek verhuist naar het Integraal Kindcentrum (IKC). De relatie tussen de school en het dorpshuis wordt versterkt. In Meeden gaan de twee basisscholen samen. Na sloop van één van de schoolgebouwen komt er een groengebied.

De provincie geeft ook subsidies aan andere plannen. Een daarvan is bestemd voor de gemeente Winsum voor de realisatie van een zogeheten integraal kind- en sportcentrum voor de dorpen Baflo en Rasquert en de omgeving. Ook zijn plannen voor het herstel van het oude kerkepad tussen die dorpen.

Ook is er een bijdrage voor de realisatie van een multifunctionele accommodatie in Grootegast. In het dorp is het slecht gesteld met de voorzieningen voor de voetbal-, muziek- en cultuurverenigingen. De provincie kent de gemeente Oldambt nog eens 100.000 euro toe voor een project waarbij eigenaren van slecht onderhouden woningen met een subsidie worden verleid hun pand te slopen. De gemeente heeft een lijst opgesteld van 88 huizen. Die verkeren in zo’n slechte staat dat opknappen een optie meer is.

Voor de subsidies rond de verbetering van de leefbaarheid in de provincie Groningen zijn in totaal 31 aanvragen gedaan waarvan er dus 9 zijn gehonoreerd. De provincie gaat met de indieners van de projecten die geen subsidie ontvangen in gesprek. Mogelijk dat de projecten in een volgende ronde in aanmerking kunnen komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.