Miljoeneninjectie van zorgverzekeraars redt Treant Zorggroep; ziekenhuizen in Assen en Scheemda krijgen ook bijdrage

De Treant Zorggroep en de ziekenhuizen in Assen en Scheemda krijgen miljoenen euro’s aan zogeheten transitiegelden van de zorgverzekeraars om de ingrijpende verschuiving van zorg en het schrappen van 500 banen op te vangen.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis, de grootste verzekeraar in Drenthe, wil nog geen exacte bedragen noemen. Met de Treant Zorggroep, eigenaar van de ziekenhuizen in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen, zijn de gesprekken erover nog gaande. Met het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Ommelander Ziekenhuis in Scheemda zijn al wel afspraken gemaakt.

Vakbond eist binnen paar weken duidelijkheid van Treant over aangekondigde 500 ontslagen
Lees verder

Stadskanaal en Hoogeveen worden ‘weekziekenhuis’

De ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben besloten de zorg te concentreren in Emmen, Assen en Scheemda. Stadskanaal en Hoogeveen worden afgebouwd tot weekziekenhuis. Treant moest eerder ook al afdelingen sluiten door personeelstekorten en is in financiële problemen gekomen doordat patiënten en personeel weglopen naar andere ziekenhuizen. Maar een faillissement zoals bij de IJsselmeerziekenhuizen en Slotervaartziekenhuis ziet Zilveren Kruis in Drenthe niet gebeuren.

,,In deze regio hebben de partijen de handen ineen geslagen en stapt Treant over zijn eigen schaduw heen om zelf al maatregelen te nemen’’, stelt Olivier Gerrits, directeur zorginkoop.

Elke zorgverzekeraar heeft een pot met geld gereserveerd voor de zogeheten transitie in de zorg. Met een deel van dat geld kunnen de Drentse en Groningse ziekenhuizen de verschuiving van zorg betalen, stellen Gerrits en Georgette Fijneman, divisievoorzitter van Zilveren Kruis. De verzekeraars en ziekenhuizen hebben niet aangeklopt bij het ministerie van volksgezondheid, zoals vorig jaar het ziekenhuis in Boxmeer wel deed. ,,Dat is niet nodig in dit geval’’, zeggen Gerrits en Fijneman.

Geld voor spoedeisende hulp en acute zorgbedden in Assen en Scheemda

Het zou voor Treant gaan om significante bedragen voor meerdere jaren, die in de miljoenen euro’s lopen. ,,We zijn over de hoogte nog in gesprek. Het is natuurlijk wel premiegeld dat goed besteed moet worden’’, stelt Gerrits.

Het WZA en OZG krijgen ook bedragen, die vooral bedoeld zijn om de spoedeisende hulp-afdelingen en acute zorgbedden uit te breiden, om patiënten op te vangen die niet meer in Hoogeveen of Stadskanaal terecht kunnen.

De verzekeraarsbestuurders benadrukken dat de veranderingen in Drenthe en Zuidoost-Groningen ‘uniek’ zijn. Ze noemen de samenwerking tussen de ziekenhuizen en andere partijen, zoals huisartsen, een voorbeeld voor de rest van het land.

,,Het blijft belangrijk het eerlijke verhaal te vertellen’’, vindt Fijneman. ,,Het gevoel kan wel zijn dat het ziekenhuis in de regio verdwijnt, maar de zorg blijft in de regio en wordt niet slechter. Iedereen die zorg nodig heeft, blijft die zorg in de regio krijgen.’’

‘Zo kunnen we zorg in in de regio houden’

Gerrits en Fijneman stellen dat er geen andere keus was dan de ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen af te slanken. ,,De dienstbelasting voor artsen was hier de hoogste van heel Nederland. We werden de afgelopen jaren ingehaald door de feiten toen de verloskunde eerst in Emmen en later in Hoogeveen en Stadskanaal dicht moest omdat er een tekort aan artsen was. Met deze plannen kunnen we de zorg in de regio behouden.’’[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.