Miljoenenjacht bij criminelen

De 15 miljoen euro die het Openbaar Ministerie (OM) wil van een echtpaar uit Leeuwarden voor witwassen komt hoog in de lijst met ontnemingsvorderingen.

Het is in Noord-Nederland het grootste bedrag ooit dat het OM probeert af te pakken van verdachten omdat ze met criminaliteit rijk zijn geworden. Het is nog niet bekend wat het OM wil van twee andere hoofdverdachten: een 36-jarige Leeuwarder en een 52-jarige man uit Gasteren. Er zijn nog veertien andere verdachten die een kleinere rol speelden.

Honderden kilo’s cocaïne.

De inhoudelijke behandeling is niet eerder dan begin volgend jaar. Het Leeuwarder echtpaar – een man van 50 en zijn 53-jarige vrouw – heeft de claim volgens het Functioneel Parket te wijten aan het witwassen van crimineel geld en het investeren in de handel in honderden kilo’s cocaïne. Het witwasonderzoek ‘Arville’ – een samenwerking van OM, politie en FIOD – dat al jaren loopt, kent in het Noorden zijn gelijke niet.

De ontnemingsvordering van 15 miljoen is ook landelijk geen kleine. Het komt in de buurt van de 18 miljoen euro die Willem Holleeder moet terugbetalen aan de staat. Dit bedrag verkreeg hij volgens de rechtbank in Haarlem met het afpersen van onder anderen Willem Endstra en Kees Houtman, die in 2004 en 2005 werden geliquideerd.

‘Pluk-ze-wetgeving’

Het afpakken van crimineel geld is mogelijk door de in 1993 ingevoerde ‘pluk-ze-wetgeving’. In 2014 ging het in totaal om bijna 136 miljoen euro en vorig jaar om 143 miljoen. Daar gaat dit jaar makkelijk overheen. In juli oordeelde de rechter in Rotterdam dat de 42-jarige drugstransporteur Bhagwandath P. 58,5 miljoen euro moet terugbetalen. De Amsterdamse rechtbank bepaalde in dezelfde maand dat de dochter van de begin deze maand overleden Oezbeekse president Islom Karimov 123 miljoen moet overmaken aan de Nederlandse Staat omdat ze steekpenningen had aangenomen. Dit zijn de grootste ontnemingszaken ooit in ons land.

De rechter besluit pas over de Leeuwarder ontnemingsvordering als het echtpaar schuldig is bevonden aan witwassen en cokehandel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.