Miljoenensubsidie voor opsporing van ziekten

Radioloog prof. dr. Matthijs Oudkerk van het UMCG ontvangt een subsidie van 1.8 miljoen euro van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Hij krijgt dit voor een samenwerkingsproject met het ChangZheng Hospital in Shanghai (China), Shanghai General Hospital en Tianjin Medical University Cancer Institute and Hospital/ Center for Medical Imaging Tianjin.

Vanuit het Chinese Ministry of Science and Technology (MOST) wordt een zelfde bedrag ter beschikking gesteld voor dit project. Het doel ervan is om met behulp van nieuwste CT-technieken vroeg longkanker, COPD en hart- en vaatziekten te constateren.

Longkanker, COPD en hart- en vaatziekten komen heel vaak voor in de algemene bevolking. Voor deze ziektebeelden is een zo vroeg mogelijke opsporing en diagnostiek essentieel, zodat er door een tijdige behandeling de ziekten kunnen worden genezen of voorkomen.

Naar verwachting veroorzaken deze drie ziektebeelden in 2050 de meeste sterfgevallen, zowel in China als in de westerse wereld. Daarom is voorkoming en vroege behandeling van groeiend belang.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.