Minder basisscholen in Groningen en Drenthe gaan dicht

Er zijn de afgelopen vijf jaar 78 basisscholen in Groningen en Drenthe gesloten. Dat zijn er minder dan voorgaande jaren.

Dat blijkt uit cijfers van onderwijsorganisatie DUO in Groningen. In de provincie Groningen sloten de afgelopen vijf jaar 46 basisscholen en in Drenthe 32. Maar het aantal dat per jaar dicht gaat daalt. Vorig jaar gingen in Groningen zeven scholen dicht, in 2012 waren dat er nog elf. In Drenthe sloten ‘maar’ twee hun deuren tegenover zeven vijf jaar geleden.

Beide provincies gaan daarbij mee in de landelijke trend: het aantal basisscholen dat sluit neemt voor het eerst sinds 2009 af. Landelijk gingen vorig jaar 87 scholen dicht, een jaar eerder was er sprake van 128 sluitingen. Dit jaar zijn 16 nieuwe basisscholen van start gegaan.

Groningen telt op dit moment 286 basisscholen, zo’n 25 daarvan hebben vijftig leerlingen of minder. Drenthe heeft 270 basisscholen, waarvan ongeveer dertig met minder dan vijftig leerlingen.

Door de krimp daalde tussen 2009 en 2016 ook het aantal middelbare scholen. Het Hondsrug College in Schoonebeek sloot in 2009, in 2013 ging het Dollard College in Scheemda dicht en in 2014 Noorderpoort in Musselkanaal. Het Ommelander College in Appingedam fuseerde in 2011 met het Fivel College Delfzijl tot Eemsdeltacollege.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.