Minder dan kwart van de mensen wast of vervangt mondkapje na ieder gebruik: 'Zomaar weggooien voelt niet oké'

Mondkapjes te koop op de Grote Markt in Groningen. Foto Corné Sparidaens

Hoewel we onze mondkapjes over het algemeen regelmatig wassen of vervangen, doet minder dan 1 op de 4 mensen dat na ieder gebruik.

Dat blijkt uit de resultaten van onze poll .

Een wegwerkexemplaar is voor eenmalig gebruik en zou na elke keer vervangen moeten worden. Een mondkapje van textiel kan worden hergebruikt, maar moet wel gewassen worden. Was het na ieder gebruik op 60 graden op een volledig wasprogramma, staat op de site van de Rijksoverheid .

'Zomaar weggooien voelt niet oké'

Maar met 47,63 procent stelt bijna de helft van de 1968 respondenten zijn of haar mondkapje 'regelmatig, maar niet na ieder gebruik', te wassen of vervangen.

'Mocht ik 'm een paar minuten gebruikt hebben, dan gebruik ik hem soms een paar uur later nog een keer', is een van de reacties. En een ander: 'Ben te veel gewend om zuinig te zijn op mijn spullen. Zomaar weggooien voelt niet oké.'

Voor 24,54 procent van de stemmers geldt dat het mondkapje wél na ieder gebruik gewassen of vervangen wordt. 'Ik pak na elk gebruik een nieuw mondkapje. Als je dat niet doet, kun je het ook wel laten. Ik zie bij andere mensen soms de viezigheid zitten. Wat dacht je dan van het virus?'

'Weet je hoe duur die wegwerpmondkapjes zijn?'

Bijna 1 op de 5 respondenten (19,61 procent) zegt een mondkapje (bijna) nooit te wassen of vervangen. 'Weet je hoe duur die wegwerpmondkapjes zijn? Het is voor mij niet meer te betalen.' Of: 'Ik heb mijn zelfgemaakte mondkapje in oktober voor de enige keer gewassen. Ik hang 'm vrijwel elke dag wel even buiten aan de waslijn.'

In het geval van 8,49 procent van de stemmers valt er niets te wassen of vervangen: dat percentage zegt nooit een mondkapje te dragen. 'Schijnveiligheid', stelt een respondent bijvoorbeeld. En: 'Ik heb bronchitis en raak benauwd met een mondkapje op. Ik zorg er gewoon voor dat ik voldoende afstand houd.'

Mondkapjesplicht op komst

Sinds eind september geldt een dringend advies om in winkels en andere voor het publiek toegankelijke binnenruimten een mondkapje te dragen.

Het is de bedoeling van het kabinet dat het dringend advies vanaf 1 december wordt omgezet in een mondkapjesplicht. De plicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Mensen die zich niet aan de mondkapjesplicht houden, riskeren een boete van 95 euro. Voor jongeren onder de 16 jaar ligt het boetebedrag op 38 euro. De Tweede Kamer heeft nu een week om zich over de regeling te buigen. Als het parlement geen bezwaar maakt, kan de plicht op 1 december ingaan.

menu