Minder files door corona, maar Groningen stijgt op ranglijst steden met meeste vertraging in verkeer

De bouwput van de nieuwe Zuidelijke Ringweg, begin december, pal naast de tijdelijke weg (links). Dit deel van de bouwput, tussen de stadswijken Oosterpoort (links) en De Linie wordt volgens de plannen nat uitgegraven. Een klein deel is uitgegraven voor de aanleg van een pompkelder. Foto: DvhN/ Willem Braam

Waar er in 2020 door corona nauwelijks files waren, is Groningen drie plaatsen gestegen op de lijst lijst van steden in Nederland met de meeste verkeersopstoppingen. Toch daalde de extra reistijd in de spits met meer dan een kwart (27 procent) ten opzichte van 2019.

Groningen staat nu op plek 5 in de Nederlandse ranglijst van de TomTom Traffic Index. Bovenaan dit jaar staat Haarlem, gevolgd door Den Haag en Nijmegen op de tweede en derde plaats.

loading

Door drukte op de weg duurde een gemiddelde autorit in Groningen 20 procent langer dan wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn. Dit betekent dat automobilisten 6 minuten langer deden over een rit van een half uur. Vergeleken met 2019 is dat een daling van 17 procent. In de spits was de extra reistijd bijna 9 minuten bij een rit van een half uur.

Gemiddeld stonden automobilisten in Groningen vorig jaar 69 uur (2 dagen en 21 uur) langer stil in het verkeer tijdens de spits, ruim een dag (25 uur) minder dan in 2019.

Rustigste dag na afkondiging ‘intelligente lockdown’

Voor de coronacrisis stond de automobilist in Groningen het langst in de file op dinsdag 14 januari. Een autorit van een half uur duurde op die dag in Groningen bijna 11 minuten langer. Tijdens de coronacrisis was vrijdag 21 augustus de drukste dag, met een extra reistijd van 12 minuten op een autorit van een half uur. Werkzaamheden op de zuidelijke ringweg zorgden op die dag voor veel file.

De rustigste dag voor de coronacrisis was 9 februari. Op die zondag kregen weggebruikers het advies om niet de weg op te gaan vanwege storm Ciara. De meest rustige dag tijdens de coronacrisis was 29 maart. Dit was de eerste zondag na de persconferentie van 23 maart waarin de ‘intelligente lockdown’ werd aangekondigd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus