Minder opvangplaatsen voor asielzoekers in Groningen

In Groningen zijn halverwege volgend jaar 5620 opvangplaatsen voor asielzoekers beschikbaar. Dat is het aanbod van de 23 gemeenten aan het Rijk. De provincie telde in september nog 7085 plaatsen.

Verlaging van de opvangcapaciteit in Nederland is nodig doordat de instroom van asielzoekers sterk is gedaald. Enkele maanden geleden besloot het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) alleen nog contracten af te sluiten met partijen waar al bindende afspraken mee waren gemaakt.

Een aantal gemeenten werd verzocht opvangplaatsen achter de hand te houden. Om die reden gaat Appingedam verder met het maken van een plan voor een eventuele acute instroom van 300 asielzoekers. Ook De Marne houdt een studie naar een opvanglocatie voor 300 vreemdelingen achter de hand. Ten Boer biedt tot de gemeentelijke herindeling de mogelijkheid om 300 mensen op te vangen. Met de gemeente Veendam is afgesproken dat daar indien nodig tijdelijk een schip beschikbaar wordt gesteld voor vergunninghouders (300). ,,Daarmee geven we gehoor aan de oproep van het Rijk om voldoende plaatsen te leveren als de nood aan de man is’’, zegt burgemeester Leontien Kompier (Vlagtwedde). Zij is met commissaris van de Koning René Paas en burgemeester Peter den Oudsten (Groningen) lid van de Groningse Regietafel die zich buigt over opvang in de provincie.

Plannen stopgezet

De heroverweging van opvangcapaciteit betekent dat plannen in Eemsmond (500), Grootegast (310), Leek (600), Winsum (300) en Zuidhorn (300) zijn stopgezet. In totaal waren na een dringend beroep op de lokale overheden in de Groningse gemeenten 4440 plaatsen in voorbereiding.

In het akkoord dat Groningen met het Rijk wil sluiten, is opgenomen dat opvangcentra in Winschoten (500) en Oude Pekela (200) gedeeltelijk worden uitgeruild tegen een nieuw te bouwen asielzoekerscentrum aan de Energieweg in Groningen. Daar kunnen asielzoekers en statushouders worden geplaatst.

Voor Oude Pekela betekent de daling van het aantal asielzoekers naar 300, dat in noodsituaties nog opvangplaatsen beschikbaar zijn. De gemeente Pekela blijft openstaan voor de ontwikkeling van een centrum voor 600 asielzoekers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.