Minimuseum van 83 liter in Noordwolde, vrij naar Kunsthalle Marchel Duchamp

Het kleinste museum van Noord-Nederland opent vandaag in Noordwolde. Het 83 liter grote KM is een kopie van Kunsthalle Marchel Duchamp.

Het kleinste museum van de wereld, Kunsthalle Marchel Duchamp, kortweg KMD, staat in het Zwitserse Cully, aan het meer van Genève. In de voortuin van dorpshuis De Woldstee in Noordwolde wordt vandaag om elf uur een bijna identieke kopie geopend. Het kleinste museum van Noord-Nederland.

De Ploeg

Met deze galerie KM biedt Vereniging Plaatselijk Belang Noordwolde (PBN) precies honderd jaar na de oprichting van kunstenaarsvereniging De Ploeg, weer expositiemogelijkheden op ‘het mooie platteland’. De opening is onderdeel van de viering van het tachtigjarig bestaan van de dorpsvereniging.

Het is de bedoeling dat elke zes weken een ander kunstwerk in KM wordt geëxposeerd. De kunstcommissie van PBN zorgt voor selectie, beoordeling en plaatsing. Het driemanschap wordt gevormd door Lenny Bulthuis, Diederik Storms en Henk Reysoo.

Siepelnijs

Op www.siepelnijs.nl zal achtergrondinformatie over het tentoongestelde object, alsmede de schepper, verstrekt worden. Daarnaast wordt een register bijgehouden van alle exposities en via de website kunnen belangstellenden in contact komen met de commissie.

Toeval of niet, het is dit jaar precies een halve eeuw geleden dat Marcel Duchamp (1887-1968) overleed. De Fransman geldt als een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw en maakte naam als kunstschilder, beeldhouwer, futurist, dadaïst en surrealist en zelfs als schaakgrootmeester.

Fountain

Duchamp was de eerste die een industrieel product als kunstwerk presenteerde. Zijn Fountain, een fabrieksmatig geproduceerd urinoir, was een mijlpaal in de hedendaagse beeldende kunst en werd in 2004 uitgeroepen tot invloedrijkste kunstwerk van de twintigste eeuw.

Kunsthalle Marcel Duchamp is een eerbetoon aan hem en werd in 2009 geopend.

De ingebruikname van het kleinste museum van Noord-Nederland komt voor rekening van Erica van Lente, de laatste burgemeester van de gemeente Bedum. Voorafgaand is er de onthulling van een zogeheten mozaïekbank en de opening van de fototentoonstelling in de Nederlands Hervormde Kerk over ‘Noordwolde toen en nu’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.