Minister Bussemaker bezoekt school met aardbevingsschade in Delfzijl

Minister Jet Bussemaker (onderwijs) bracht woensdagochtend een bezoek aan het Noorderpoort in Delfzijl. Ze stelt zicht op de hoogte van de bevingsschade die basis- en middelbare scholen oplopen.

Zo is de school van Noorderpoort Energy & Maritime nog maar vier jaar oud, maar is het niet bevingsbestendig. De school moet voor 4 miljoen euro worden verstevigd. Dat geldt ook voor 101 basisscholen in de regio. Sommige zijn ernstig beschadigd en andere kunnen niet nog een klap verdragen. Schoolbesturen willen het het hele scholenbestand toekomstbestendig maken.

Sommige scholen zijn zo oud, dat het niet loont om ze  te verbouwen. Andere hebben door de krimp leegstand. Besturen zeggen, samen met gemeenten, 111 miljoen euro nodig te hebben om 101 basisscholen duurzaam te maken. Van dat geld willen ze 41 scholen versterken, 60 scholen sluiten en 29 nieuw bouwen. De minster heeft 73,5 miljoen euro toegezegd. De NAM en gemeenten betalen ook mee.

Op het Noorderpoort sprak de minister met mbo-leerlingen die vertelden over de aardbevingen en het mbo-onderwijs. Daarna sprak ze met schoolbestuurders en wethouders uit het gebied.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.