Minister Kajsa Ollongren informeert Tweede Kamer over herindelingsverkiezingen in Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Eerste verkiezingen in coronatijd zijn goed verlopen

Een inwoonster van Middelstum brengt haar stem voor de gemeentelijke herindeling uit in het stembureau in de Hippolytushal. Foto: Archief ANP/Anjo de Haan

De herindelingsverkiezingen in de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum op 18 november zijn goed verlopen. Dat staat in de evaluatie die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Appingedam, Delfzijl en Loppersum hebben - met Oisterwijk, Vught, Boxtel en Haaren, waar 18 november eveneens herindelingsverkiezingen plaatsvonden - als eerste gemeenten in Nederland verkiezingen georganiseerd waarbij rekening werd gehouden met de coronamaatregelen.

Uit de evaluatie blijkt dat kiezers begrip hadden voor de maatregelen in het stemlokaal - zoals het houden van 1,5 meter afstand, verregaande hygiënevoorschriften en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Ook het extra stembureaulid bij de ingang van het stembureau werd gewaardeerd door kiezers en door stembureauleden.

Stembureauleden als reserve

Uit de evaluatie blijkt dat het belangrijk is om voldoende stembureauleden te hebben als reserve op de verkiezingsdag zelf. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing in maart worden gemeenten dan ook gewezen op het aanhouden van minimaal 10 procent voldoende reserve-stembureauleden, mochten er op de verkiezingsdagen mensen uitvallen door corona.

Ook wordt samen met gemeenten bekeken hoe kiezers op een ander moment kunnen worden gewezen op de gezondheidscheck. Deze werd bij de herindelingsverkiezingen meegestuurd met de stempas.

Afstand houden niet altijd goed mogelijk

Uit gesprekken met stembureauleden is verder gebleken dat het afstand houden tot hulpbehoevende kiezers niet altijd goed mogelijk was. Gemeenten zullen worden gewezen op de tijdelijke regelgeving, waarin voorschriften staan voor het dragen van een medisch mondneusmasker en wegwerphandschoenen.

Ook bij het sorteren en tellen van de stemmen was in de praktijk afstand houden niet altijd goed mogelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
Eemsdelta