Minister Kamp: Geen blokkade op gaswinning bij Schiermonnikoog

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil gaswinning ten noorden van Schiermonnikoog niet op voorhand torpederen.

Hij kraakte donderdag een motie van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren die tegen gaswinning is bij de wadden.

Maatschappelijke beroering

GroenLinks wijst op het gebrek aan draagvlak en de maatschappelijke beroering. De partij vindt dat boren in de omgeving van kwetsbaar de wadden haaks staat op de afbouwstrategie bij de winning van fossiele brandstoffen.

Grote gasvondst

Bij een proefboring 20 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog is een grote hoeveelheid gas gevonden. Naast de nu aangeboorde bron liggen nog drie mogelijke gasvelden. Gezamenlijk zouden ze 57 miljard kubieke meter kunnen bevatten, volgens een schatting van Hansa Hydrocarbons dat de vondst samen met Oranje-Nassau Energie en Energie Beheer Nederland deed. Volgens het consortium gaat het om de de grootste gasvondst in Nederland van de laatste jaren. 

Kamp zei in de Tweede Kamer dat Nederland werk maakt van duurzame energieproductie. ,,We willen in 2050 van het gas af. Maar zover is het nog niet. Op dit moment wordt 40 procent van de energie die nodig is voor onze economie geproduceerd uit gas. Dan kunnen we wel doen alsof gas een vies woord is, maar dat is niet reëel. Desondanks presenteren we zeer binnenkort een verantwoord afbouwplan.’’

Consortium wil zes miljard kuub winnen

Daarin staat dat 200.000 huizen per jaar van het gas af gaan en het aandeel duurzame energie de komende jaren fors moet stijgen. Verder vindt Kamp dat het consortium, dat in ieder geval 6 miljard kuub gas wil halen uit een veld bij Schiermonnikoog, een winningsplan moet kunnen indienen.

Kamp: ,Als er een aanvraag komt zullen we daar onze aangescherpte mijnbouwwet op los laten en kijken of het mag. Daar zomaar een stokje voor steken, moet je niet willen. Dan maakt de Tweede Kamer een karikatuur van zichzelf en neem je je eigen rol als wetgever niet serieus.’’

’Investeren in gaswinning is weggegooid geld’

Van Tongeren houdt vol dat investeren in gaswinning en -leidingen met het oog op klimaatdoelen en duurzame energieproductie weggegooid geld is. ,,De burger moet dat allemaal betalen.’’ Van Tongeren geeft zich niet gewonnen. Ze daagde vooral D66 uit, omdat die partij vorig jaar nog een motie tegen proefboringen twintig kilometer boven Schiermonnikoog steunde.

Nu het consortium van Hansa Hydrocarbons, Oranje Nassau Energie en Energie Beheer Nederland (EBN)een winningsplan voor het gasveld bij het waddeneiland indient, vroeg Van Tongeren opnieuw om parlementaire steun van D66.

Gronings gas nog jaren nodig

Dat lukte niet. Die partij zit in de eindfase van de kabinetsformatie en heeft geen zin vooruit te lopen op mogelijke nieuwe afspraken die betrekking hebben op de gaswinning. In het debat kwam ook de gasellende in Groningen voorbij. Duidelijk werd dat Nederland het Groningse gas nog tientallen jaren nodig heeft.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman citeerde dominee Jitsevan der Wal uit Appingedam die in een tv-uitzending verklaarde: ,,Ik heb hier als dominee leren vloeken over zoveel onrecht.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.