Minister: Snelle oplossing voor spoor Winsum

Minister Melanie Schultz

Minister Melanie Schultz van Haegen wil een ‘snelle oplossing’ voor de onbewaakte spoorwegovergangen in Winsum. Dat antwoordt de minister van Infrastructuur op vragen van de Tweede Kamer.

Schultz betreurt de botsing afgelopen vrijdag op de onbewaakte spoorwegovergang aan de Voslaan van een melkwagen met een Arriva-trein. Ze zegt in juni met de gemeente Winsum een bestuursovereenkomst te hebben gesloten voor het veiliger maken van in ieder geval zeven overwegen, waaronder de Voslaan. Als het budget het toelaat, kunnen nog eens maximaal tien overwegen in de gemeente Winsum worden aangepakt.

De minister zet uiteen dat ProRail en de gemeente op dit moment werken aan de voorbereidingen. Vooruitlopend op de bestuursovereenkomst was al begonnen met het zoeken van een oplossing voor de Voslaan, door de aanleg van een ontsluitingsweg tussen het achterliggende perceel en de beveiligde overweg verderop. ,,ProRail is in overleg met een grondeigenaar over de daarvoor benodigde grond’’, weet Schultz. De overweg is sinds het ongeluk uitgerust met extra waarschuwingsborden.

Asscher: 'Voor eind van het jaar duidelijkheid'

Voor het eind van het jaar zal er duidelijkheid zijn over wat er gaat gebeuren met de onbewaakte spoorwegovergang in Winsum waar vorige week een trein in botsing kwam met een tankwagen. De betrokken partijen - de gemeente, ProRail en de eigenaar van de grond - gaan snel om de tafel zitten om tot een oplossing te komen.

Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van de PvdA. Hij verving verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma die op handelsmissie in Indonesië is.

menu