Minister Wiebes: afschakelen gasgebruikers overwegen

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat sluit het afschakelen van gasgebruikers niet uit. De mogelijkheid wordt overwogen als de veiligheidssituatie in het bevingsgebied daartoe aanleiding geeft.

De minister schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert op de uitspraak van de Raad van State die onlangs het gasbesluit van het Rijk vernietigde. De Raad van State vindt dat beter moet worden gekeken naar wat de risico’s zijn bij het niveau van de gaswinning van 21,6 miljard kuub per jaar.

Volgens de Raad van State moet het kabinet aangeven welke maatregelen mogelijk zijn om de vraag naar gas uit Groningen te beperken. Wiebes wil grote industriële afnemers en elektriciteitscentrales vragen over te stappen op alternatieven voor laagcalorisch Gronings gas.

Veiligheidsrisico’s

Het kabinet wil ook dat er 50.000 nieuwe woningen per jaar gasvrij worden opgeleverd. De Raad van State verlangt duidelijkheid over het tempo van de versterkingsopgave en het beperken van de schade door gaswinning.

Wiebes zegt te werken aan een nadere onderbouwing van de veiligheidsrisico’s. De minister stelt dat in de praktijk is gebleken dat het moeilijk is het veiligheidsrisico te bepalen, omdat er sprake is van voortschrijdend inzicht. Het gaat dan over de mate waarin de bodem en gebouwen reageren op aardbevingen.

Wisselende inzichten over ook de bevingsbestendigheid van gebouwen en de voortgang van de versterkingsopgaven zorgen voor verwarring bij bewoners en onzekerheid bij huiseigenaren en gemeenten, aldus de minister. ,,Ik zal bezien of het mogelijk is om tot een meer op de praktijk gerichte bepaling te komen van de veiligheidsrisico’s van de gaswinning’’, zegt Wiebes.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.