Minister Eric Wiebes heeft geen boodschap aan Groningen dat afstand neemt van de huidige aanpak van schadeherstel en versterking in het bevingsgebied.

Dat bleek woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de uiterst moeizame schadeafhandeling en de trage versterkingsoperatie. De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben wel wat kritiek op de minister van Economische Zaken en Klimaat, maar blijven keurig binnen de lijntjes.

Omstreden model

Ze houden vast aan het gebruik van het omstreden HRA-computermodel, dat 1500 onveilige woningen ‘uitspuugt’ en waar de NAM akkoord mee is. Daardoor wordt het onmogelijk duizenden woningen die na eerdere inspectie als onveilig zijn bestempeld, te betrekken bij de versterkingsoperatie.

Provincie, gemeenten, Groninger Bodem Beweging en Groninger Gasberaad willen dorpen en wijken in zijn geheel aanpakken en niet hier en daar ‘een pleister plakken’, waarna bij een niet uitgesloten volgende klap à la Huizinge en Zeerijp het feest weer van voren af aan begint.

Vooral PvdA en SP eisen dat de 17.500 schades zonder tegenwerpingen en met de inzet van veel meer aannemers worden hersteld. Wiebes zegt dat dit niet kan, omdat de Technische Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) van heel veel schademelders alleen nog maar een telefoonnummer heeft.

‘Dikke zooi’

,,Het is een dikke zooi geworden. U loopt helemaal vast. Volgend jaar is het een nog grotere bende’’, zei Henk Nijboer (PvdA). CDA-Kamerlid Agnes Mulder deelde een speldenprikje uit. Ze vroeg hoe Wiebes te boek wil staan. ,,Als de minister die het beter of slechter doet dan de NAM? Het lijkt erop dat de minister het laat versloeren.’’

In een brandbrief eisten provincie, gemeenten en maatschappelijke organisaties vergeefs automatische toekenning van alle bestaande schades en direct herstel van bevingsschades beneden de tien mille. Voor herstel en versterking moeten meer mankracht en middelen zijn. Susan Top van het Gasberaad: ,,Groningen moet in verzet komen, anders modderen we verder. Je kunt niet vrijblijvend brandbrieven sturen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen