Minister Wiebes zet Tweede Kamer op verkeerde been met cijfers over beoordelingen versterking

Minister Eric Wiebes (VVD) tijdens een debat over de gaswinning in 2018. Foto: ANP / Jerry Lampen

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken kan zijn belofte aan de Tweede Kamer, dat in het eerste half jaar van 2019 bijna 3000 adressen in het Groningse bevingsgebied worden opgenomen en beoordeeld voor versterking, niet waarmaken.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk memo van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), dat 6 maart is gestuurd aan Groningse bestuurders. In dat bericht gaat de NCG uit van 900 tot 1200 beoordelingen van adressen voor het gehele jaar 2019.

Tweede Kamer andere informatie gegeven

Dat is beduidend minder dan Wiebes op 22 januari in een brief aan de Tweede Kamer heeft gemeld. Daarin stelt de minister dat de NCG en het Centrum Veilig Wonen (CVW) moeten zorgen dat de opname en de beoordeling van 3000 adressen in het eerste half jaar van 2019 wordt uitgevoerd. Hij heeft daarvoor werkorders gegeven.

Te weinig deskundigheid beschikbaar

Anderhalve maand na de Kamerbrief trapt de NCG in samenspraak met het Centrum Veilig Wonen (CVW) in het memo op de rem. Bij gebrek aan voldoende deskundigheid kunnen de aantallen die de minister de Tweede Kamer voorspiegelt, niet worden gehaald. Voor het beoordelen van huizen, oftewel het uitrekenen en bepalen wat er met een woning moet gebeuren, is te weinig deskundigheid beschikbaar.

Volgens de NCG is het wellicht mogelijk om hooguit in 2021 tussen de 2400 en 2800 beoordelingen van woningen te doen in het bevingsgebied. Dat lukt alleen als de benodigde mankracht dit jaar nog wordt verhoogd van 275 naar 600. ,,Dit groeiproces is nu nog niet voorspelbaar’’, aldus de NCG.

Volgens de NCG kunnen dit jaar 4000 opnamen worden gedaan, maar dat is een inspectie en iets anders dan een beoordeling van welke maatregelen voor de veiligheid moeten worden genomen.

‘Groningers nog langer in onzekerheid’

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is verontwaardigd. ,,Dit is heel slecht nieuws voor Groningen, want mensen worden voor de zoveelste keer langer in onzekerheid of hun huis veilig is. Minister Wiebes beloofde in de eerste helft van 2019 voor 3000 adressen helderheid. Na een inspectie zouden zij te horen krijgen of hun huis aan de veiligheidsnorm voldoet en zo niet wat er moet gebeuren.’’

Nijboer vindt het onbegrijpelijk dat anderhalve maand later blijkt dat deze belofte niet kan worden nagekomen. ,,Dat schaadt het vertrouwen, vergroot de onzekerheid en dat rekent de PvdA de minister zwaar aan. Het gedraai met de versterking duurt door toedoen van de minister nu alweer jaren. Daaraan moet zo snel mogelijk een einde komen.’’

‘Zaken veel te rooskleurig voorgesteld?’

Het Groningse Kamerlid wil opheldering van de minister. Klopt het dat Wiebes de zaken in januari veel te rooskleurig heeft voorgesteld? Hoe kan het dat er zo’n groot verschil is tussen wat u eind januari aan de Tweede Kamer meldde en wat u begin maart in de regio bespreekt? Heeft u de boel wel onder controle?’’

menu