Minister en Brussel laten wolf ongehinderd door Nederland lopen

Zowel Landbouwminister Carola Schouten als de Europese Commissie wil de opmars van de wolf in Nederland geen strobreed in de weg leggen.

De wolf doodde vorig jaar 166 schapen in ons land (waarvan 69 in Groningen en Drenthe)
Lees verder

Schouten wil niets van afschieten weten. Alleen een probleemwolf die hondsdol is of anderszins gevaarlijk voor mensen mag worden doodgeschoten. De wolf geldt in heel Europa als beschermde diersoort. Een smeekbede van het CDA verandert daar niets aan.

In Nederland lijken zich twee wolven definitief te hebben gevestigd op de Veluwe. Schouten: ,,Ik geloof niet dat de noodsituatie al is aangebroken.’’

Ze sprak dinsdag tijdens een Natuurdebat in de Tweede Kamer. CDA-Tweede-Kamerlid Jaco Geurts vroeg haar in Europees verband te pleiten voor ruimere beheersmaatregelen. In Brussel slaat zijn partijgenoot en CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik al enige tijd op de trom voor ruimere afschotmaatregelen.

Beschermde status

Juist dinsdag ontving Schouten een nieuwe brief van de Eurocommissarissen Phil Hogan (landbouw) en Karmenu Vella (natuur). Ook zij willen de beschermde status van de wolf in Europa handhaven.

Het is nu officieel: de wolf is een blijvertje in Nederland
Lees verder

In de Tweede Kamer temperde Schouten de paniek voor slachtoffers onder Nederlandse landbouwhuisdieren. In Nederland vielen het afgelopen jaar 166 schapen ten prooi aan wolven. De meeste van in totaal tien wolven waren zwervende eenlingen op zoek naar een nieuw territorium.

Honden en vossen nemen jaarlijks ,,wel duizenden’’ landbouwhuisdieren te grazen, zei Landbouwminister Schouten. ,,En daar staat geen enkele tegemoetkoming tegenover.’’

'Debat al gestart'

CDA’er Geurts wilde sommige gebieden in Nederland verboden verklaren voor de wolf. ,,Er zijn plekken waar ik geen wolf wil zien. Dan gaat de natuur teniet.’’ Hij noemde de Hoge Veluwe. ,,Dan is het gebeurd met de moeflons.’’ En: ,,Onze voorouders hebben de wolf niet voor niets verdreven.’’

De christen-democraten vroegen de minister te langen leste een maatschappelijk debat te initiëren over de komst van de wolf naar Nederland, maar zelfs daar wilde Schouten niet aan. ,,Ik heb de indruk dat dat debat allang is gestart.’’

De andere fracties in de Tweede Kamer vinden de terugkeer van de wolf prima. Zelfs de VVD uitte zich gematigd, vanwege de beschermde Europese status van het roofdier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.