Minister komt zelf de vernieuwde dijk bij Delfzijl veilig verklaren

Delfzijl, met in de verte de drie flats aan de Kustweg. Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Hoger, breder, steviger én aardbevingsbestendig. De twaalf kilometer lange dijk tussen Delfzijl en de Eemshaven kan er de komende 25 jaar weer tegen.

Delfzijlsters en toeristen die graag uitwaaien, kunnen hun hart ophalen. De werkzaamheden aan deze zeedijk zijn eindelijk af. Groningen heeft ermee een primeur te pakken. Het is de eerste in Nederland die volgens de nieuwste waterveiligheidsnormen én met aardbevingsmaatregelen is versterkt. De robuuste operatie was noodzakelijk om stormen en extreme waterstanden aan te kunnen voor de komende 25 jaar.

De klus was aanvankelijk begroot op 172,8 miljoen euro. Bij de start van de werkzaamheden bleek de aardbevingsopgave minder omvangrijk dan gedacht en is de begroting bijgesteld naar 140,5 miljoen. Dat budget was voldoende.

loading

Aardbevingsmaatregelen

Bij Delfzijl is de waterkering 2 meter hoger dan eerder en tot 25 meter breder gemaakt. Aan de waterzijde zijn asfalt en betonblokken geplaatst. Daardoor is de dijk bestand tegen aardbevingen tot 5.0 op de schaal van Richter.

Ook zijn er extra kleidepots, zogenaamde ‘reservedijken’, aangelegd om de dijk snel te kunnen repareren mocht er toch schade zijn door een beving. De NAM trekt voor deze aardbevingsmaatregelen de portemonnee.

Onderzoek

Voor de aanpak was heel wat nodig. Er is vijf jaar aan gewerkt. De dijk is twaalf kilometer lang en bevat onder meer 1 miljoen kuub zand, 650.000 kuub klei en 150.000 ton menggranulaat.

Een ander bijzonder aspect is dat het Waterschap hem gebruikt voor onderzoek naar de effecten van aardbevingen op dijken. Om dat te monitoren plaatst Waterschap Noorderzijlvest er in 2020 sensoren in.

Daarnaast houdt de organisatie de komende twaalf jaar de waterstanden en de golven extra in de gaten. Met deze informatie kan in de toekomst beter berekend worden hoe hoog de dijken moeten worden bij volgende versterkingen.

Dijkgedichtenbank

Kunstenaar Merijn Vrij ontwierp speciaal voor de vernieuwde dijk een dijkgedichtenbank. Vijf Groningse dichters maakten hiervoor een gedicht met verhalen van bewoners en bezoekers. De eerste gedichtenbank met het gedicht van Renée Luth wordt donderdag onthuld bij Delfzijl-Noord. De andere vier worden gelijktijdig met de andere dijkbanken in het voorjaar van 2020 geplaatst.

Hoog bezoek

Komend voorjaar worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd. Naast de banken moet er over de asfaltbekleding nog een slijtlaag komen.

Het is de bedoeling dat minister Cora van Nieuwenhuizen donderdag persoonlijk de zeedijk tussen de Eemshaven en de havenstad ‘Dijk veilig’ verklaart.

Om te vieren dat de dijk klaar is, zijn er op 21 december feestelijke activiteiten in het gebied tussen Delfzijl en Eemshaven. Bezoekers kunnen dan een belevingstocht over de dijk maken en ook zijn er straattheater en activiteiten voor kinderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen