Het enige wat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) nog moet doen: de rekening voor de aardbevingsschade en het herstel betalen. Dat zei minister Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Van ‘t Wout reageerde daarmee op de uitspraken van NAM-directeur Johan Atema. Die gaf vorige week onder meer aan dat, nu de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid, maar maximaal vijftig huizen in het aardbevingsgebied in Groningen en Noord-Drenthe versterkt hoeven te worden. Terwijl ruim 26.000 panden op de lijst staan voor mogelijke versterking. Reden voor Tweede Kamerleden om over elkaar heen te buitelen van verbazing.

Miljarden verdiend, maar niks betalen

,,Dit was geen natuurramp. Deze ramp is veroorzaakt door de staat, de NAM en de eigenaren van de NAM: Shell en ExxonMobile. Dan geeft de NAM de Groningers een extra klap. Ze hebben miljarden verdiend, maar willen niets betalen”, zei Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) licht geëmotioneerd. Zij had de minister naar de Tweede Kamer geroepen om uitleg.

De minister toonde groot begrip voor de emoties van de aanwezige Kamerleden. En bij elk antwoord dat hij gaf, herhaalde hij het nog maar eens: de NAM gaat er niet meer over. Dat klopt ook: de NAM, het bedrijf wint gas die tot aardbevingen leiden, is sinds 2018 afgehaald van het regelen van de schade en herstel.

Het enige wat het bedrijf eigenlijk moet doen is de rekeningen die hen worden doorgestuurd betalen, zei Van ‘t Wout fel. ,,U en ik zijn de baas. Niet de NAM”, zei de demissionair minister tegen de aanwezige Tweede Kamerleden. Die waren het stuk voor stuk met elkaar eens dat de NAM een paar toontjes lager moet zingen.

Beckerman stipte een uitzending van het programma Randland . Daarin kwamen jongeren uit Groningen aan het woord over de impact van de aardbevingen, veroorzaakt door gaswinning, op hun leven. ,,Die verhalen gaan door merg en been”, aldus Beckerman die wilde weten hoe hard Van ‘t Wout de NAM wil aanpakken.

‘Directeur NAM moet opstappen’

,,Het is echt stuitend wat ik las”, zei Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren). ,,De NAM sloopt eerst de provincie Groningen en nu de Groningers door twijfel te zaaien en nepnieuws te verspreiden.”

PvdA’er Henk Nijboer wilde wat dat betreft echt de tanden laten zien. Hij vindt dat het kabinet alle banden met de NAM, Shell en ExxonMobile moet doorsnijden. En pas weer met deze partijen om tafel moet gaan als de NAM publiekelijk excuses heeft gemaakt. ,,Of dat de directeur, die volledig van ‘t paadje is geraakt, is opgestapt.”

Maar die ‘functie elders’ voor de NAM-directeur, daar waagde Van ‘t Wout zich niet aan. Hij gaat er in eerste instantie niet over, maar de minister vertelde ook dat het moeilijk is om alle gesprekken met de NAM in de ijskast te zetten. Van ‘t Wout hoopt wel dat de NAM eens in de spiegel kijkt. ,,Maar we zullen af en toe wel contact met de NAM moeten hebben. Al was het alleen maar om de rekening door te sturen.”

CDA-Kamerlid Agnes Mulder herinnerde de minister er nog wel even aan dat NAM-directeur Atema nog meer had gezegd. Sterker, volgens haar heeft de NAM de Tweede Kamer, de minister en alle Groningers ronduit geschoffeerd. Atema had namelijk ook in het interview met NRC gezegd dat de NAM wel een arbitragezaak zou willen.

De NAM-directeur gaf aan niet te willen betalen voor versterking van huizen die veilig zijn. Mulder ietwat gepikeerd: ,,Ik ben gewoon klaar met dat gedrag. Dat mogen zij ook wel eens voelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen