Minister wil geen zieke zeehonden meer opvangen

Zeehonden moeten in principe niet meer worden opgevangen, behalve als ze gewond zijn door menselijk handelen.

Dat meldt minister Carola Schouten (Natuur) aan de Tweede Kamer. Ze kan zich vinden in de adviezen van een commissie die onderzoek deed naar de zeehondenopvang.

Voortaan zou 'handen af' moeten gelden voor zieke of gestrande dieren. Ook moet de opvang professioneler.

Schouten benadrukt dat het goed gaat met de zeehond. Er leven er nu zo'n 14.000 in de Nederlandse wateren. Rond 1980 waren dat er circa 500. De zeehondenopvangcentra en de vrijwilligers hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het herstel, maar nu de populatie weer gezond ontstaat volgens de minister een nieuwe situatie. ,,Dit vraagt om een andere manier van opvang.''

Zeehondenakkoord

Ze wil nu samen met provincies en opvanglocaties binnen een half jaar een zeehondenakkoord sluiten. Hierin komen de spelregels wanneer een zeehond wordt opgevangen.

Het Zeehondencentrum Pieterburen is blij dat de minister zich heeft uitgesproken over de adviezen van de commissie. ,,Het had wat ons betreft sneller gemogen, maar we kunnen nu echt gaan werken aan een modern wetenschappelijk gefundeerd opvangbeleid. Dat de minister zich kan vinden in de adviezen, is voor ons een steun in de rug'', zegt directeur Niek Kuizenga.

Kuizenga beseft dat de opvang van zeehonden een lastig onderwerp is. ,,Er een hoop gedoe over geweest. Nederland is het niet gewend dat we het anders gaan doen. We zullen daarin een belangrijke educatieve rol gaan spelen. Het moet duidelijk zijn dat we geen zeehonden aan hun lot overlaten. We moeten naar een professionele organisatie langs de kust om de dieren op de juiste manier te helpen.''

De huidige opvangcentra (Texel, Stellendam, Terschelling, Pieterburen en Termunterzijl) kunnen waarschijnlijk niet allemaal openblijven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.