Mishandeling bij Vindicat: 240 uur werkstraf voor Wouter B.

De 24-jarige Wouter B. (rechts) en zijn advocaat. Illustratie: Annet Zuurveen

De rechtbank heeft de 24-jarige student Wouter B. uit Amsterdam veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf wegens zware mishandeling.

De rechtbank acht bewezen dat B. in augustus vorig jaar een aspirantlid van Vindicat heeft mishandeld. De opgelegde straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had 180 uur werkstraf geëist.

Introductieperiode

De mishandeling had plaats in het pand van Vindicat aan de Grote Markt tijdens de introductieperiode. Het aspirantlid liep ernstig hoofdletsel op en belandde in het ziekenhuis. Hoewel niet medisch is vastgesteld, kan niet worden uitgesloten dat het slachtoffer een schedelbasisfractuur heeft opgelopen, aldus de rechtbank.

De rechtbank vindt dat vast is komen te staan dat B. met zijn voet op het hoofd van het slachtoffer heeft gestaan en toen ‘enige seconden’ druk op het hoofd heeft uitgeoefend.

'Niet verantwoordelijk'

B. verklaarde twee weken geleden zelf dat hij zijn voet tegen het hoofd had gezet, met de hak op de grond. In, zoals hij het noemde, de gaspedaalstand. B. noemde de gebeurtenissen vervelend, maar voelt zich niet verantwoordelijk. Hij kan zich niet voorstellen dat zijn handelingen hebben geleid tot het letsel.

Naast de opgelegde straf moet B. een schadevergoeding van 5066 euro betalen aan het slachtoffer.

Deze laatste is overigens wel lid geworden van de studentenvereniging. Wouter B. verliet Groningen om in Amsterdam te gaan studeren.

Vindicat schorst B.

Vindicat laat weten Wouter B. te schorsen. B. was al geen lid meer van de vereniging. Wat de schorsing dan precies betekent wil Vindicat nog niet kwijt. De vereniging komt later met een uitgebreidere reactie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Vindicat