Misnoegen over uitstel stikstoffabriek

De provincie is verbijsterd over het besluit van VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken om de bouw van een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek met een jaar uit te stellen.

,,Een gemiste kans om de gaswinning nog verder te verlagen’’, zegt gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP). De bedoeling was om in de fabriek geïmporteerd (hoogcalorisch) aardgas geschikt te maken voor het Nederlandse gasnet. Door stikstof bij te mengen zou het bewerkte gas gebruikt kunnen worden voor fornuizen en cv-installaties. Daarmee zouden er nog eens miljarden kuubs minder gas uit Groningen nodig zijn.

Zeer teleurstellend

,,Met de komst van deze stikstoffabriek in 2020 hadden we echte stappen kunnen maken. Dat dit niet gebeurt, is zeer teleurstellend’’, zegt gedeputeerde Eikenaar. De provincie vraagt de Tweede Kamer, die morgen over de gaswinning debateert, de bouw van de fabriek niet uit te stellen. In overleg met de regio wordt mogelijk al vandaag een stevige brief verstuurd. ,,Hoezo uitstel? Kamp wil die 480 miljoen euro voor de stikstoffabriek in de pocket houden. Doe niet mee met het gedraai en laat de kans om Groningen veiliger te maken niet voorbij gaan.’’

Kamp stelt dat de fabriek waarschijnlijk niet meer nodig is. Volgens de minister laten landen die nu nog laagcalorisch gas uit Groningen importeren hun installaties sneller dan verwacht ombouwen. Ook meent Kamp dat de bouw van de stikstoffabriek met het terugschroeven van de jaarlijkse gaswinning naar 24 miljard kuub en de terugloop van het aantal bevingen minder urgent is.

Kennis

De minister wil Gasunie Transport Services (GTU) laten onderzoeken hoe de vlag er volgend jaar bij hangt en dan een besluit nemen over de stikstoffabriek. Hij meent dat er dan meer kennis voorhanden is over de situatie op de gasmarkt en in het bevingsgebied. Eikenaar: ,,Ja, over een jaar weet je inderdaad meer en daarna nog meer. Wat kopen we daar in Groningen voor?’’

De voorbereidingen voor de bouw van de installatie in Zuidbroek waren al in volle gang. Er werd gewerkt aan vergunningen en een technisch ontwerp. In januari vond de Tweede Kamer dat er vaart moest worden gemaakt met de fabriek. Kamp zei toen dat er geen versnelling in zat in verband met de benodigde bouwtijd en de lange levertijd van bepaalde onderdelen van het complex.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.