Het beeld van Groningen: Miss Eemsmond uit Assen

Janke Barkhuis is zojuist miss Eemsmond geworden. Foto: Persfotobureau D. van der Veen

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: missverkiezing.

Met een wat dromerige blik kijkt Janke Barkhuis uit Assen naar een punt dat zich ver achter de fotograaf lijkt te bevinden. Misschien beseft ze nog niet helemaal dat ze zojuist de eerste miss Eemsmond in de geschiedenis is geworden.

De nummers twee en drie, dapper lachend, lijken zich volop bewust van hun positie. Als je wint ben je iemand, maar als je tweede (of derde) wordt staat er slechts ‘tweede prijs’ (of ‘derde prijs’) op je sjerp en niet ‘miss Eemsmond’. Die harde realiteit houdt je wakker.

Golden girl Janke Barkhuis mag twee weken geheel verzorgd naar Mallorca. Nummer twee, Puck Veenhoven, moet tevreden zijn met één week vakantie op hetzelfde eiland. Als dat maar niet in hetzelfde hotel is geweest en in dezelfde periode, want dan was ze die zondagmiddag 13 juli waarschijnlijk liever nummer drie geweest. Dat was Fien Smit uit Appingedam. Fien blijft dichter bij thuis. Haar bronzen plek wordt door de jury met een spiksplinternieuwe vouwfiets beloond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen