Modeshow in kringloopwinkel Mamamini in Groningen is allesbehalve mini (+video)

Deze modellen presenteerden zaterdag de kleding van Mamamini Kledingboetiek in Groningen.

De Mamamini Kledingboetiek in de Groningse wijk Helpman was zaterdag het decor van de jaarlijkse modeshow met modellen in bruidsjurken en japonnen in de barokke stijl van Lodewijk XIV. Inclusief pruiken.

Okay, niet zenuwachtig worden nu. Nergens voor nodig. Ella van der Laan (22) checkt haar kleding nog een keer in de spiegel. zachtroze cowboylaarzen, een paarsfluwelen jurk, korte, roze stropdas met kralen en een colbertje. Ja, dat ziet er goed uit. En haar collega’s en vriendinnen vinden dat ze er tof uitziet, dus waarom zij niet?

Nog even en dan loopt ze de winkel van de Mamamini Kledingboetiek binnen, de winkel waar ze sinds twee maanden als vrijwilliger werkt. De winkel waar ze zich zo thuisvoelt. Met collega’s die vriendinnen zijn en haar steunen als het even niet gaat.

Waar moet je in vredesnaam naar kijken?

Maar nu deinst ze er toch voor terug. Ze had twee weken geleden dan wel heel stoer ‘ja’ gezegd op de vraag of ze een van de negentien modellen wilde zijn, maar nu - vijf minuten voordat de show echt begint - is het toch even slikken. Waar moet ze in vredesnaam naar kijken als ze daar loopt? Daar waar vreemden haar van top tot teen opnemen. Links, rechts? De blik naar beneden of gewoon strak vooruitkijken? Pfffff.

Gelukkig is ze niet de eerste. De opzwepende muziek van Cypress Hill dreunt door de winkel als de eerste modellen door de winkel paraderen. Ook anderen hebben even moeite met hun nieuwe rol. Maar er zijn er ook die langs de kledingrekken marcheren met een air van ‘ja, ik loop hier. Nou en?’ Een enkeling is de kunst volledig machtig: rechterhand in de zij en met wiegende heupen lopen ze in een waterpasrechte lijn naar de uitgang met in hun kielzog een ijverig klikkende fotograaf.

En dan is het de beurt aan Ella. Ze ziet de anderen. Ze ziet hun lol. Haar zenuwen verdwijnen en daar gaat ze. Met soepele pas stapt ze door de winkel. Klanten en vrienden klappen in hun handen. En haar blik? Ze kijkt recht vooruit. Met een glimlach.

menu