Moet Dodenherdenking in Groningen veranderen?

Blijft de Dodenherdenking in Groningen er hetzelfde uitzien zoals die al jaren uitziet. Of moeten er zaken veranderen?

De Stichting 4 mei Herdenking wil weten wat Stadjers vinden van de plechtigheden in de stad. ,,We willen weten hoe we het doen’’, zegt bestuurslid Michiel Bal. Om daarachter te komen is een speciale vragenlijst in het leven geroepen. Mensen kunnen die via internet invullen .

De enquête is gemaakt door studenten van de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool. Deze studenten begeven zich woensdag ook onder het publiek om mensen ‘op ingetogen wijze’ te vragen naar hun mening dan wel ze te wijzen op het bestaan van de vragenlijst. ,,We doen dit voor alle Groningers’’, zegt Bal. ,,Daarom willen we ook van hen weten wat ze ervan vinden. Zelf vinden we dat we redelijk op de goede weg zijn, maar als mensen vinden dat er zaken anders moeten of beter kunnen, dan horen we dat graag. Wij kunnen het namelijk het beste doen als we weten wat de mensen ervan vinden.’’

De afgelopen jaren zijn er reeds klein verandering doorgevoerd. Zo was er vroeger na afloop van de herdenking een bijeenkomst in de Martinikerk waar een rede werd uitgesproken. Dat is afgeschaft. De Martinikerk is nu gewoon open voor het publiek na de herdenking. Er is geen rede meer. Nieuw is vanavond dat er kort voor de twee minuten stilte een toespraak is van burgemeester Peter den Oudsten. Henrike Vellinga, finaliste van de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei draagt het gedicht Zo gaat het voor. ,,We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat mensen het waarderen als de herdenking in Groningen meer lijkt op de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Deze veranderingen passen daarin’’, verklaart Bal.

Het onderzoek moet helderheid verschaffen of deze veranderingen van blijvende aard moeten zijn of juist niet.

De Dodenherdenking in de stad valt uiteen in een ochtendgedeelte en een avonddeel. Het ochtendgedeelte wordt rond het middaguur afgesloten in het stadhuis.vanavond zijn er herdenking in Engelbert, Noorddijk en Hoogkerk. Iets na half zeven worden er kransen gelegd bij het Joods Monument. Daarna vertrekt een stille tocht naar St Joris en De Draak op het Martinikerkhof. Om kwart voor acht neemt burgemeester Den Oudsten het woord. Na afloop is de Martinikerk open. In het kader van Theater Na de Dam spelen jongeren van De Noorderlingen Vooropleiding Theater De Onmisbaren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.