Mogelijk opnieuw 250 asielzoekers naar Leek

De gemeentelijke Topsporthal aan de Diepswal in Leek gaat vanaf de maand juli mogelijk opnieuw dienen voor noodopvang van asielzoekers.

In de zomermaanden staat de sporthal doorgaans leeg. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaf de gemeente te kennen dat zij de accommodatie graag in optie wil nemen. De gemeente is hiertoe bereid. Leek lichtte de omwonenden in Tolbert en Leek hierover inmiddels in.

Op dit moment is de toestroom van vluchtelingen volgens burgemeester Berend Hoekstra beperkt. In dat geval wordt de sporthal niet gebruikt. Alleen als die instroom aantrekt, wordt de hal beschikbaar gesteld voor opvang van 200 tot 250 asielzoekers. In oktober vorig jaar werden hier 300 vluchtelingen twee weken lang ondergebracht. Overal in den lande gaat het COA op zoek naar geschikte locaties omdat vakantieparken in hoogzomer hiervoor niet beschikbaar zijn. In de provincie Groningen is de sporthal in Leek de enige plek die hiervoor achter de hand wordt gehouden.

Bij de noodopvang in februari in Leek werd de hal vol geplempt met 300 bedden. Nu worden aparte eenheden ingericht voor steeds acht personen en zorgt het COA voor betere sanitaire voorzieningen waardoor de privacy van de vluchtelingen beter wordt gewaarborgd. ,,Veel van onze ambtenaren zijn op vakantie. Daarom regelt het COA dat er voldoende vrijwilligers komen’’, zegt burgemeester Hoekstra.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.