Slechthorenden en doven worden horendol van de mondkapjesplicht. ,,We worden eenzaam gemaakt’’, zegt Reina Bolt uit Winsum.

Op de deur van het huis van Reina Bolt (69) in Winsum hangt een poster. ‘In dit huis dragen wij geen mondkapjes’ staat er met grote letters op geschreven. Niet omdat Bolt het coronavirus niet serieus neemt, of omdat ze denkt dat mondkapjes niet werken. Nee, omdat ze anders niet kan zien wat mensen zeggen. Bolt is doof.

Ze werd slechthorend geboren en sinds haar dertigste hoort ze helemaal niets meer. ,,Zelfs mijn eigen stem niet.’’ In het dagelijkse leven redt ze zich normaal gesproken prima, want ze kan aardig goed spraakafzien. Bovendien kun je een heleboel aflezen aan de houding en de gezichtsuitdrukking van mensen. Maar nu iedereen gehuld in mondkapjes door het leven gaat, is het leven van Bolt plotseling enorm veranderd.

Mondkapjesplicht

Het is sinds 1 december verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes zoals winkels en musea. Het kabinet probeert hiermee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sjaals, face shields en andere creatieve oplossingen mogen niet: alleen mondkapjes zijn toegestaan.

Bolt begrijpt dat het nodig is. Zelf wil ze ook niet ziek worden. Maar, dat mondkapje zit haar enorm in de weg. Helemaal nu er een boete staat op het niet dragen van zo’n kap. ,,Als ik vraag of mensen hun mondkapje even naar beneden willen doen, dan zeggen mensen: ‘Nee, dat mag niet’. Maar ik kan zo echt niets verstaan’’, legt ze uit. ,,Ik word ziende blind gemaakt.’’

Transparant mondkapje

De Winsumer is niet de eerste die om aandacht vraagt voor de gevolgen van mondkapjes voor mensen met een auditieve beperking. Marjolijn Manshande uit Medemblik begon de hashtag #vriendelijkermetvenster om bekendheid te geven aan mondkapjes met een doorzichtig venstertje. Stichting Hoormij NVVS, een belangenvereniging voor mensen met een auditieve beperking, bericht op haar site over de moeilijkheden die mensen met gehoorproblemen ervaren.

Volgens Bolt hebben mensen nog steeds niet door hoe ingrijpend de mondkapjesmaatregel daadwerkelijk is voor mensen met gehoorproblemen. Daar is volgens haar veel te weinig aandacht voor. ,,Ik was laatst in de supermarkt. Het enige wat ik zie zijn ogen. Geen uitdrukkingen. Het voelt heel eenzaam’’, zegt ze.

,,Gebarentolk Irma Sluis werd de hemel in geprezen, maar ik heb minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge nooit met een doorzichtig mondkapje gezien. Terwijl dat juist enorm zou helpen. Dat zou echt de ideale oplossing zijn: iedereen een transparant mondkapje.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus