Monument voor vissers die nooit zijn teruggekeerd

In Termunterzijl is vrijdag een visserijmonument onthuld ter nagedachtenis aan vissers die uitvoeren maar niet terugkeerden.

Met de onthulling is een wens van vissers zelf in vervulling gegeaan. Termunterzijl is nauw verbonden met de visserij. Het dorp was in de vorige eeuw de thuishaven van een grote vissersvloot. Iedere inwoner had destijds wel een relatie met het vissersbedrijf, als visser, als scheepsbevoorrader, of als thuispeller van garnalen.

Maar de visserij verdween en de ligplaatsen van de kotters werden overgenomen door de pleziervaart. In die tijd ontstond de wens om om omgekomen vissers in de vorm van een monument te gedenken. De Stichting Visserijmuseum Termunterzijl ging daarmee aan slag. Voor de realisatie werd financiële steun gevonden bij het Waddenfonds en sponsors.

Op het monument staan veertien namen. Bijzonder is dat ook vier Duitse bemanningsleden van de reddingboot Adolf Bermpohl worden genoemd. Hun schip verging op 23 februari 1967 met aan boord de zojuist geredde driekoppige bemanning van kotter TM1. Deze was boven Helgoland vergaan in de zwaarste storm die ooit op de Noordzee is gemeten. Er werd winkdracht 15 bereikt. Alle zeven mannen aan boord kwamen om.

Overigens verschijnt dit najaar een boek over de gezonken Adolf Bermpohl. Historicus Hans Beukema uit Delfzijl is de auteur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.