Monumentale Molukse kerk Appingedam wordt alsnog opgeknapt

Een jaar later dan gepland kan de restauratie van de Molukse kerk in Appingedam binnenkort van start. De aardbevingen zorgden voor vertraging.

Aannemer Boerbouw uit Leek begint nog deze maand met het herstel- en versterkingswerk in het Rijksmonument. Rond de zomer wordt de uit 1960 stammende noodkerk opgeleverd aan de Molukse kerkgemeenschap en eigenaar de stichting Oude Groninger Kerken.

Verpauperd

Het gebouwtje is inmiddels zo verpauperd dat er al bijna een jaar geen diensten meer worden gehouden. De gebruikers, de Noodgemeente Protestants Maluku di Belanda Maart ‘53 en de evangelische Geredja Indjili Maluku, kerken noodgedwongen tijdelijk in de Franse School.

Het herstel van het lekkende dak, rotte kozijnen en daklijsten vergt volgens projectleider Christiaan Velvis ongeveer 180.000 euro, waarvan de provincie circa 60 procent betaalt. De rest komt van de Molukse kerkgemeenschap zelf en diverse fondsen.

Aardbevingen

Restauratie stond al voor vorig jaar gepland, maar de noodzakelijke versterking vanwege de aardbevingen bleek ingewikkelder dan gedacht. De fundering moet worden versterkt met extra betonpalen, het dak krijgt nieuwe spanten en er wordt een steviger vloer gelegd. Die kosten lopen volgens Velvis op tot eenzelfde bedrag als de hele restauratie. De versterking komt voor rekening van de NAM.

menu