Monumentale boerderij Tolbert in brand gestoken

De leegstaande monumentale boerderij Sintmaheerdt aan de Leuringslaan in Tolbert is dinsdag verwoest. Al eerder werd geprobeerd het in brand te steken.

Alle signalen wijzen er volgens burgemeester Berend Hoekstra van Leek op dat er sprake is van brandstichting. Afgelopen week deden onbekenden al een poging het pand in brand te steken. Ze probeerden een molotovcocktail naar binnen te gooien. Het brandende gevaarte kwam tegen de voorgevel aan. Buurtbewoners klommen over het hek om het vuur te doven.

Verkocht

De boerderij, een gemeentelijk monument, is onlangs verkocht bij een openbare veiling. De bieding werd gedaan door een makelaar namens een opdrachtgever. De gemeente Leek onderzoekt nog wie de nieuwe eigenaar is.

Het pand uit 1884 is verloren gegaan. Hoekstra: ,,Van de brandweer hoorde ik dat de meeste stenen los liggen. In dat opzicht moeten we het ergste vrezen.’’ Een bijbehorende schuur kon wel behouden blijven, doordat de brandweer die nat hield.

Verloederd

De verloedering van de boerderij was omwonenden al langer een doorn in het oog. Eerder werd er al eens wietkwekerij ontdekt. Ook trokken krakers tijdelijk in het pand. De laatste tijd zagen ze steeds vaker mensen rondhangen bij het gebouw dat al een tijd afgesloten was met hekken. ,,Elke keer als ik er langs fietste waren de hekken weer open, omdat er iemand naar binnen was gegaan’’, zegt een man uit de buurt.

Bij de brand ontstond veel rook. De brandweer zond daarom een NL-Alert uit waarin mensen gewaarschuwd werden om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Rond half zeven gaf de brandweer na 2,5 uur blussen het sein brand meester.

De brandweer zette flink wat materieel in. Niet alleen wagens uit Leek snelden toe, maar ook uit Roden en Groningen. Uiteindelijk werd het afgebrande deel van de boerderij gesloopt, zodat ook de brandweer ook de laatste brandhaarden binnenin goed kon blussen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.