Monumentale verhalen bekend door wedstrijd

Gedenkstenen, standbeelden en naamplakkaten. Groningen telt maar liefst 181 oorlogsmonumenten. Vijf monumenten maken nu kans op duizend euro.

De vijf genomineerden voor de wedstrijd ‘Compliment voor een Oorlogsmonument’ van de Stichting De Verhalen van Groningen kregen woensdagochtend het feestelijke nieuws te horen.

De stichting wil met de wedstrijd meer leren over de verhalen achter de oorlogsmonumenten in de provincie. De prijs? Duizend euro ter ondersteuning van de activiteiten rondom het monument en een trofee. Negen erfgoedbeheerders hebben gereageerd op de oproep voor de wedstrijd. Uit die negen zijn nu vijf genomineerden gekozen.

De eerste genomineerde is een monument in Aduard met de titel ‘Aduard herdenkt zijn gevallenen’. Ook het Bevrijdingsbos bij Noorddijk, het ‘Monument 1940-1945’ in ’t Zandt, het grafmonument ‘Onlosmakelijk Verbonden’ in de gemeente Eemsmond en het Joodse monument voor voormalige bewoners van Psychiatrisch Ziekenhuis Groot-Bronswijk in Wagenborgen maken kans om te winnen.

John van der Woude, voorzitter van Stichting Het Bevrijdingsbos, is verbaasd over de nominatie. Als zij de wedstrijd winnen zullen ze nog meer inzetten op het organiseren van jongerenprojecten.

Ook in ’t Zandt wordt verrast gereageerd op de nominatie. Bram van Dam heeft het monument opgegeven. ,,Ik zie het niet als een competitie tussen monumenten. Elk monument is van belang voor zijn omgeving. Maar ik vind wel dat de manier waarop het verhaal levend wordt gehouden heel belangrijk is. Dit is een mooi initiatief om dat onder de aandacht te brengen.’’

De jury bestaat uit Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Bettie Jongejan, historica van de stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en Hans Poll, directeur van De Verhalen van Groningen. De juryvoorzitter is Comissaris van de Koning René Paas. De winnaar wordt 29 april bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.