Monumenten Veendam krijgen nieuwe toekomst als dagopvang

Beeldbepalende, monumentale panden in Veendam hebben weer een toekomst. Ze zijn of worden gebruikt als zorgboerderij.

Uitbreiding

Zorgboerderij Dekkersnest uit Muntendam breidt uit in Veendam. Huib en Margriet Dekkers en hun dochter Nienke begonnen tien jaar geleden een zorgboerderij bij hun woning in Muntendam. Ze nemen met hun bedrijf nu ook intrek in de voormalige Veendammer Hypotheekbank aan het Beneden Oosterdiep 25; een rijksmonument uit 1906.

Dekkersnest zit op stand. Het pand naast de vroegere Hypotheekbank, het beeldbepalende voormalige hoofdkantoor van Avebe (later zat welzijnsorganisatie Compaen erin), is vorig jaar al door de ‘Muntendammers’ in gebruik genomen.

Meer monumenten

Het nieuw verworven gebouw op nummer 25 heeft behalve een bankverleden ook een horeca-achtergrond. De laatste jaren zat er achtereenvolgens een café, restaurant Het Breughelhuys en brasserie De Bank. Iets verderop in Veendam zit Dekkersnest in nog een monumentaal pand: in de voormalige landbouwschool (het latere kantoor van Meander) aan het Pieter Sneeuwplein, heeft Dekkersnest een huis voor begeleid wonen voor jongerenmet een verstandelijke beperking.

Nienke Dekkers vertelt dat het bedrijf in tien jaar gestaag is uitgebreid met verschillende vormen van opvang, dagbesteding en begeleiding. ,,We richten ons op jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. We werken kleinschalig en iedereen is bij ons welkom. Dat spreekt blijkbaar aan.’’

De Bank

Het gebouw aan het Beneden Oosterdiep 25 houdt de naam De Bank. ,,Hoewel er een horecavergunning is verleend, draait het daar vooral om de woonvorm voor mensen met een beperking. Horeca staat niet centraal, de dagopvang wel. We hebben die vergunning aangevraagd om af en toe besloten bijeenkomsten, zoals een disco of feestavond, te kunnen houden. Er is in Veendam en omgeving weinig te doen voor de mensen op wie we ons richten. Eens per jaar is er in Veendam een discoavond. Dat is het wel zo’n beetje. In De Bank moet die gelegenheid er vaker komen’’, legt Dekkers uit.

Ook de buren worden betrokken bij de activiteiten. ,,Andere mensen zijn van harte welkom om hier te kijken. We zitten te denken aan een vorm van inloop. Een buurthuis wil ik het niet noemen, maar het moet een ontmoetingsplek worden waar onze mensen en buurtgenoten met elkaar kennismaken. Daarom kiezen we ook voor plekken in het centrum. Onze mensen horen niet aan de rand van een gemeenschap te wonen, maar maken deel uit van de samenleving. Als je zulke prachtige panden kunt betrekken, is dat goed voor de eigenwaarde van onze bewoners. En de panden worden weer gebruikt en onderhouden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.