Moordenaar Digna van der Roest op vrije voeten

De rechtbank in Groningen heeft de tbs-maatregel die in 1984 was opgelegd aan Ton P. woensdag opgeheven. P. verkrachtte en vermoordde in 1982 de toen 9-jarige Digna van der Roest uit Groningen.

P. kreeg behalve tbs ook een gevangenisstraf van 18 jaar opgelegd. Sinds 1991 verbleef hij tbs-klinieken.

Het Openbaar Ministerie had de rechtbank verzocht de tbs-maatregel met een jaar te verlengen. De moord op Digna leidde in 1982 in heel Nederland tot veel beroering. Bijna een jaar lang was Digna vermist. Haar lichaam werd later gevonden in de bossen bij Ruinen. Ook de partner van P., Johanna, werd veroordeeld. Zij overleed in de gevangenis aan een hartaanval.

In 2013 heette Ton P. nog onveranderlijk gevaarlijk te zijn en werd zijn tbs-status verlengd. Deskundigen schreven destijds dat een jarenlange behandeling in verschillende klinieken niet hadden geleid tot een wezenlijke afname van het ‘delictgevaar’. In 2004 kwam P. al eens op vrije voeten, maar werd nadat hij zich schuldig had gemaakt aan mishandeling teruggestuurd naar de tbs-kliniek. Dat het toen goed met hem leek te gaan, was achteraf gezien, een geval van schijnaanpassing.

Deskundigen zijn nu van mening dat het ‘delictgevaar’ laag is en dat een voortzetting van de tbs geen toegevoegde waarde heeft. De rechtbank is het daar mee eens. Ton P. was 33 jaar toen hij werd veroordeeld. Hij is nu 66 jaar.

Archief

Al eerder berichtte Dagblad van het Noorden over de geruchtmakende zaak. Zo werd in mei 2013 de tbs van P. nog met een jaar verlengd . In 2006 oordeelde een rechter zelfs dat zijn tbs niet geholpen had, en verlengde toen de periode al met twee jaar.

Lees ook deze artikelen uit het archief over de zoektocht en de moord op Digna:

Groningen zocht in '83 massaal naar Digna

18 jaar en tbr voor moord op Digna

Vrouw bekend moord op Digna

Hannie P. wilde haar man een plezier doen

Bilitonstraat in de greep van angst

Spoor Digna van der Roest verdween in het niets

Meisje voor het laatst vlak bij huis gezien

Meisje van 9 uit Groningen wordt vermist

menu