Moordenaar Hidde Bergman - neergestoken op het Jaagpad - krijgt tbs met dwangverpleging

Illustratie: Heleen van den Broek

De rechtbank heeft Milton T. (28) veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De man stak in mei vorig jaar de 27-jarige Hidde Bergman dood op het Jaagpad in Groningen.

Met het Openbaar Ministerie (OM) is de rechtbank van mening dat T. volledig ontoerekeningsvatbaar is. Bij deze vaststelling kan geen straf worden opgelegd en resteert de dwangverpleging.
Het doden van Hidde Bergman wordt gekwalificeerd als doodslag. Moord kan niet worden bewezen.

Bergman op Jaagpad neergestoken

Het OM had het opleggen van de tbs ook geëist. ,,Met het eisen van de maatregel tbs is zo veel mogelijk recht gedaan’’, zei de officier van justitie bij het uitspreken van de eis.
Hidde Bergman werd doodgestoken toen hij over het Jaagpad aan het hardlopen was. Hij was een willekeurig slachtoffer. Milton T. is psychotisch met paranoïde wanen en hallucinaties. Deze wanen hebben hem waarschijnlijk angstig gemaakt. De angst zette hij om in agressie, zo analyseerden deskundigen het gedrag van T. Zijn gedrag werd beheerst door de wanen.
Tijdens de rechtszaak, vorige maand, maakte T. een verwarde indruk. Hij leek nauwelijks te beseffen wat er gaande was. In zijn laatste woord zei hij onschuldig te zijn en dat hij terugwil naar Aruba (waar hij is geboren) om geneeskunde te gaan studeren.

Mes van de Action

De rechtbank stelt dat er geen direct bewijs is dat Milton T. de dader is. Niemand heeft het gezien en op het lichaam van Hidde zijn geen dna-sporen van de verdachte aangetroffen.

Wel is er voldoende indirect bewijs. Zo is een houder van een mes gevonden vlakbij de plek waar Hidde is aangetroffen. Op de houder zat dna van T., op zowel de buitenkans als op de binnenkant. Hij heeft, zo is uit het onderzoek naar voren gekomen, de houder met mes zes dagen voor de moord gekocht bij een Action-vestiging in Groningen. Het mes is niet gevonden. Uitgezocht is dat het steekletsel kan zijn toegebracht met een mes dat past bij de houder .

Telecomgegevens wijzen in richting Milton T.

Getuigen hebben rond het tijdstip dat Hidde om het leven werd gebracht een man gezien wiens signalement overeenkomt met die van Milton T. Uit telecomgegevens en uit informatie uit zijn computer kan worden afgeleid dat hij op het tijdstip van de moord op het Jaagpad kan zijn geweest.

T. was ten tijde van de moord verward. Op de kamer van T. zijn teksten gevonden die gaan over het doden van mensen. Op zijn telefoon zijn spraakberichten aangetroffen, die gaan over het opnieuw doden van iemand. Deze berichten zijn ingesproken na de dood van Hidde Bergman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen