Moskee: bijna één miljoen euro bijeen gesprokkeld voor nieuw gebedshuis

De bouw van de nieuwe moskee in Groningen zal nog lange tijd op zich laten wachten. „Er is nog geen aannemer in beeld”, zegt architect Jetze Kuipers van Studio SKA, verantwoordelijk voor het ontwerp. Het moskeebestuur zegt inmiddels al wel 925.000 euro bijeen te hebben gesprokkeld met benefieten en spaargeld.

Met een aannemer moet het moskeebestuur het nog eens worden over de bouwprijs, in een periode waarin veel aannemers omkomen in het werk. Daardoor is het financiële plaatje nog onzeker, zeggen architect en moskeebestuur.

Architectuurstudio SKA uit Niekerk heeft aanpassingen gedaan in het ontwerp, dat al stamt uit 2012. Architect Kuipers verwacht niet dat hierdoor een nieuwe gemeentelijke vergunning is vereist. „Dat weten we de komende dagen en weken. Maar het zijn geen ingrijpende wijzigingen; je moet denken aan marginale zaken zoals het verplaatsen van wandjes aan de binnenzijde.”

Tijdelijk onderkomen nog niet geregeld

Om de vraag te beantwoorden wanneer er eindelijk kan worden gebouwd, is volgens de architect belangrijker te weten waar de moskeegemeenschap een tijdelijke, vervangende locatie krijgt in Groningen. Ook daarvoor moet een tijdelijke vergunning komen, gezien het bezoek dat de moskee aantrekt. Een gemeentewoordvoerder bevestigt dat nog altijd naarstig gezocht wordt naar een geschikt tijdelijk onderkomen.

Het moskeebestuur vertelde enkele weken hoe de bouwplannen vorderen in een gefilmde toespraak die werd geplaatst op het Facebook-account van de Stichting Moskee en Islamitisch Centrum Groningen.

Kritisch bericht moskeebezoekster

Het bestuur reageerde daarmee op een kritisch bericht van een moskeebezoekster, die vraagtekens zette bij de aanhoudende geldinzamelingsacties, terwijl de bouwplannen niet dichterbij lijken te komen. Volgens het bestuur is inmiddels 925.000 euro bijeengebracht voor de nieuwbouwplannen.

‘Bouwmaterialen duurder geworden’

Wat het ontwerp uiteindelijk gaat kosten, weet het bestuur niet, vanwege de stijgende prijs van bouwmaterialen: „Vanwege de groeiende economie is alles duurder geworden. daarnaast is de moskee nog op een aantal punten aangepast. Ik heb gister een bericht doorgekregen dat een zuster een negatief bericht op Facebook heeft geplaatst. Dat past niet, beste zuster, om onwaarheden en onjuiste zaken te gaan verspreiden, dat wij al ‘30 jaar’ aan het inzamelen zijn. Het idee is ontstaan in 2006 en uiteindelijk is de bouwvergunning pas geleverd in 2014, dus we praten niet over tientallen jaren.”

Het moskeebestuur zegt dat de vergunning onherroepelijk is, zonder geldigheidstermijn. Een gemeentewoordvoerder beaamt dit: „Er is geen uiterste ‘houdbaarheidsdatum’.”

Het bestuur zegt jaarlijks benefieten te blijven organiseren totdat er voldoende in kas is. „Dat sommige mensen dat erg vinden, dat is nou eenmaal zo. Als we klaar zijn, dan horen jullie ons ook niet meer, geen benefieten meer. Maar zolang die zaak niet voltooid is, gaan wij gewoon door. Sommige moskeeën zijn, en dat is positief bedoeld, jaloers op ons. deze Groningse gemeenschap is toch wel in beweging gekomen.”

‘Teller staat op 925.000 euro’

Met spaargeld en opbrengsten van benefieten zegt het bestuur bijna een miljoen euro bijeen geschraapt te hebben: „In de jaren konden wij doorsparen en in de afgelopen vier jaar hebben we wel 600.000 euro bij elkaar gehaald. Zodoende staan we nu op 925.000 euro, en ons streven is een miljoen. Een heel mooi streven als we dat kunnen halen voor de start van de bouw.”

Volgens het bestuur is het vinden van een tijdelijk onderkomen in Groningen erg ingewikkeld: „We zijn 2 tot 2,5 jaar bezig geweest met het zoeken naar een geschikt pand. Er zijn genoeg panden, maar die zijn te duur, te ver weg of niet geschikt. Of de bestemming mag niet worden gewijzigd. We hebben ook een pand gevonden, om tafel gezeten, onderhandeld over de prijs, maar uiteindelijk gaat de gemeente daarover, om de bestemming van een pand te wijzigen. Je mag niet zomaar activiteiten daar naartoe verplaatsen.”

‘Weerbarstige procedures’

Het bestuur vraagt de moskeeganger begrip te hebben voor de weerbarstige procedures en rond „constructieberekeningen, brandveiligheid, sloop en asbestverwijdering,vleermuisvergunning, uilvergunning, ecologisch onderzoek, kapvergunning, boom-effect-analyses, bezwaarprocedures en hoorzittingen.” „Het gaat hier niet zoals wij in andere landen gewend zijn dat je als je een vergunning aanvraagt vervolgens direct mag bouwen en zelf mag slopen.”

Volgens een gemeentewoordvoerder zijn er geen obstakels meer vanuit de gemeente voor een spoedige bouw.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.