Moskee kan gebouwd

Het stadsbestuur ziet niet langer bezwaren tegen de bouw van een moskee in het park Selwerd. De vergunning om te kunnen bouwen is vorige week, vlak voor de kerstdagen, verleend.

Raad van State
Of de stichting Moskee en Islamitisch Centrum Groningen, die de vergunning heeft gekregen, snel kan bouwen is nog maar de vraag. Er loopt nog een procedure van de Vereniging van Eigenaren van het Winkelcentrum Paddepoel bij de Raad van State. De vereniging hekelt het gemak waarmee het stadsbestuur de auto's van de bezoekers van de moskee naar de parkeerplaatsen van het winkelcentrum dirigeert.

In de toelichting bij de bouwvergunning geeft het stadsbestuur aan de verwachte parkeerdruk rond de moskee niet als problematisch te zien. Bezoekers komen voor hun gebedsdiensten alleen op vrijdagmiddag tussen één en drie uur 's middags. Volgens waarnemingen van de politie leidt dit niet tot onaanvaardbare overlast. Ook niet in de straten rondom het park Selwerd.

Onrust
De onrust over de parkeerproblemen komt voort uit cijfers van bezoekers die de moskee zelf heeft verstrekt. De gebedsruimte is populair bij islamieten uit stad en provincie Groningen. De belangstelling is groeiende en daarvoor denkt het moskeebestuur in de nieuwe moskee 467 gebedsplaatsen nodig ter hebben. Een gangbaar rekenmodel van de gemeente komt daarmee uit op een aantal auto's dat op de vrijdagmiddag tussen de genoemde tijden in de buurt parkeert.

Succes
Buurtbewoners vochten eerdere berekeningen van de gemeente met succes aan. Reden voor de bestuursrechter om de ambtenaren te sommeren hun huiswerk over te doen en de verwachtingen over de parkeerdruk beter te onderbouwen. Het stadsbestuur neemt het voor lief dat buurtbewoners op vrijdagmiddag een grotere afstand tussen hun auto en hun woning moeten afleggen.

Geschiedenis
De komst van een nieuwe moskee kent een lange geschiedenis. De eerste aanvraag voor de bouw kwam na lang vooroverleg al op 30 juli 2012 bij de gemeente binnen. Protesten uit de buurt en van de ondernemers in het winkelcentrum Paddepoel verklaren de lange periode die de aanvraag heeft doorgemaakt. De nieuwe moskee (zonder minaret) krijgt naast de gebedsruimte ook accommodatie voor vergaderingen en een winkel met islamitische producten. De winkel mag alleen een uur voor de vrijdagdienst open en na de dienst een uur open blijven. De moskee kan maximaal 587 bezoekers herbergen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.