Moslima draagt hoofddoek, een pastafari het heilig vergiet

Als je met een hoofddoek of een tulband op de foto mag voor een paspoort, omdat het geloof dat voorschrijft, dan moet een ijzeren of plastic vergiet toch ook kunnen?

Vrijwel roerloos en met een strak en serieus gezicht luistert de vrouwelijke rechter naar Dirk Jan Dijkstra (24) uit Emmen. Dijkstra - wit vergiet om pasta mee af te gieten op het hoofd, antraciet pak met zwarte stropdas - vertelt met droge ogen over zijn God: ‘het Spaghettimonster’. En de religie die hij aanhangt: De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Het moet gezegd: het is ronduit knap van de rechter en haar griffier dat ze niet gniffelen en in de plooi blijven. Dijkstra is, naast aartsbisschop van deze religieuze stroming, bloedserieus.

Natuurlijk, zijn geloof predikt onder meer het lol trappen. Maar de zelfbenoemde religieus leider vindt ook dat hij en zijn mede-kerkleden (in heel Nederland ruim tienduizend) altijd een vergiet moeten mogen dragen. Dus ook op officiele pasfoto’s in documenten, zoals het paspoort. Het is ook niet zo maar een vergiet: het is een heilig vergiet, predikt Dijkstra tegen de propvolle rechtszaal. Zo’n zestig aanwezigen, van wie toch zeker de helft met vergiet op het hoofd, horen Dijkstra en zijn advocaat bloedserieus pleiten voor hun zaak. Want waarom mogen moslima’s een hoofddoek en sikhs een tulband dragen als ze op de pasfoto gaan? En zij, de pastafari’s, aanhangers van het Spaghettimonster, niet hun goddelijke gaatjespan? De Kamer van Koophandel accepteerde De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster nota bene als religie. ,,Zo staan we ook ingeschreven.’’

Tja.

De advocaat van de gemeente Emmen, die het vergiet op officiële documenten weigert, fronst wat. Wat zeg je daar nou op? En dan ook nog zo serieus mogelijk.

,,Dit is een maatschappelijke stroming, maar geen geloof. Het dragen van een vergiet wordt niet verplicht gesteld, maar is een individuele keuze’’, oordeelt advocaat Vincent Beltman namens de gemeente. Dijkstra draagt het vergiet zoveel mogelijk en uit godsdienstige motieven, bezweert hij. Als de rechter opmerkt dat niet iedereen in de zaal het vergiet draagt, legt Dijkstra uit dat het een vrijwillige keuze is. ,,Het Spaghettimonster veroorzaakte de oerknal, daarna ging het geloof even verloren omdat onze God een alcoholprobleem kreeg. Maar sinds 2005 is hij weer terug in zijn goddelijke aanwezigheid.’’ De woorden rollen uit zijn mond. Geen glimlach of lachsalvo. De rechter hoort het onbewogen aan en zegt even later dat ze binnen zes weken uitspraak doet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.