Mozaïeken Veendam verdienen nieuwe plek

Mozaïeken die ‘opdoken’ op de gemeentewerf Veendam, verdienen het een plek te krijgen in het straatbeeld, zegt Egge Knol van het Groninger Museum.

Het gaat om vier mozaïeken van de Groningse kunstenaar Anno Smith (1915-1990). Bij bouwprojecten in heel het Noorden werd hij in de naoorlogse wederopbouwtijd ingeschakeld om gebouwen te voorzien van zogeheten bouwkeramiek. Scholen, flats en kantoorgebouwen werden met zijn mozaïeken versierd.

‘Bouwkeramiek is kwetsbaar’

Zo ook de Zuiderschool in Wildervank die in 1986 werd gesloopt. Lang werd gedacht dat de kunstwerken verloren waren gegaan. Raadslid Pé Langen (VUK) vond ze op de gemeentewerf Veendam. Ze verkeren nog in redelijk goede staat. ,,Gelukkig’’, zegt conservator Knol.

,,Ik ken ook akelige verhalen waarbij het grandioos mis ging. Bouwkeramiek is kwetsbaar. Het vergt heel wat inspanning het een beetje heel uit de muur te krijgen.’’ Smith maakte vooral tegeltableaus en reliëfs van geglazuurd terracotta met afbeeldingen van dieren en ambachten.

Jaap Ekhart

Vorig jaar werd de kunstenaar geroemd met een een tentoonstelling in het Groninger Museum en een boek door kunsthistoricus Jaap Ekhart. Hoewel er zeker nog ruim 270 kunstwerken van hem zijn, is er ook heel wat verdwenen. Knol: ,,Verloren gegaan bij sloop of renovatie.’’

Van de vier mozaïeken die gevonden zijn in Veendam was lang gedacht dat ook die vernietigd waren. ,,Wij wisten niet dat ze er nog waren. Ze zijn ook niet opgenomen in het boek.’’ Volgens Knol kunnen dergelijke kunstwerken (’die door het publiek erg worden gewaardeerd’) relatief eenvoudig weer een plek in het straatbeeld krijgen.

Technische kant

Hij refereert aan een renovatie onlangs in de stad Groningen. ,,In de Oosterpoort is het gebouw van een keuringsdienst gesloopt met een werk van beeldhouwer Siep van den Berg. Dat heeft een plek gekregen in een nieuwbouwflat dicht in de buurt. Technisch is dat heel goed mogelijk.’’

Pé Langen hoopt dat dat ook in de gemeente Veendam kan. De gemeente buigt zich over het verzoek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.