Muis en rat houden zich voorlopig stil in stad Groningen

De Stadspartij voor Stad en Ommeland hoeft zich geen zorgen te maken over een toekomstige muizen- en rattenplaag in Groningen. Dat zegt het Groningse college. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen verwacht wel een toename van het aantal knaagdieren.

Raadslid Mariska Sloot stelde begin september vragen naar aanleiding van het verbod op gif in de buitenruimte dat sinds 2017 geldt.

Overlast platteland

De warme zomer zorgde voor goede omstandigheden voor de muis op het Friese platteland. Ook uit het Westerkwartier kwamen klachten. Boeren in de streek kampten met schade. De politica vroeg zich af of de beesten ook naar de stad trekken en verwacht dat de overlast per 2023, als gif ook binnenshuis verboden wordt, erger wordt. Elders in het land, zoals in de Betuwe, worstelen particulieren en boeren ook met de dieren.

Die toename ziet de gemeente niet. ,,Er is voor zover ons bekend op dit moment geen sprake van problemen met veldmuizen in de gemeente Groningen. Meldingen van overlast door huismuizen en ratten komen wel voor, maar niet meer dan anders het geval is’’, schrijft de gemeente.

Preventie

Volgens de gemeente is het huidige beleid – preventief bestrijden door controles in de horeca en het opbergen van afval op moeilijk bereikbare plekken als ondergrondse containers – voldoende. ,,Op dit moment zijn aanvullende maatregelen met het oog op plaagvorming van muizen en ratten niet nodig.’’ Dat geldt ook voor de toekomst. De gemeente gebruikt nu bij hoge uitzondering gif en vallen.

Over veld- en woelmuizen hoeft Sloot zich ook volgens Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen geen zorgen te maken. ,,Die komen sowieso niet naar de stad.’’ Het zijn vooral de bruine en zwarte rat en de huismuis die profiteren van menselijke aanwezigheid – en hun vuil. Zorgen om de muizen- en rattenpopulatie na 2023 maakt hij zich wel; Meerburg verwacht dat het verbod op gif voor een stijging in de populatie zal zorgen.

,,Ze zeggen dat er niets aan de hand is, maar ik weet dat er veel muizenoverlast is’’, reageert Sloot. ,,Vooral in particuliere huizen, daar schijnt veel overlast van te komen.’’

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.