Muntendam krijgt een sterk dorpshart

Het centrum van Muntendam ondergaat een metamorfose. Tot die conclusie komt Suzan Wierenga van KAW Architecten en Adviseurs uit Groningen. Dit bureau werkt in opdracht van de gemeente Menterwolde aan een nieuw centrumplan.

De bouw moet in 2020 van start gaan. Wierenga wil in de nog te bouwen multifunctionele accommodatie niet alleen de drie basisscholen uit het dorp – cbs De Parel en obs Burgemeester Verkruisen en Europa – onderbrengen. Daar is volgens haar ook plek voor de peuterspeelzaal, de kinderopvang én dorpshuisvoorzieningen. ,,Nieuwbouw van een multifunctionele accommodatie in het centrum van Muntendam zorgt voor een sterk dorpshart’’, aldus Wierenga.

Scenario’s

KAW heeft een aantal scenario’s uitgewerkt en die deze week (weer) voorgelegd aan de politiek. Wierenga: ,,Er is geen scenario gemaakt waarin het dorpshuis blijft bestaan. In dat dorpshuis moet worden geïnvesteerd.’’ En dat is zonde van de centen, vindt zowel KAW als het college van Menterwolde.

Wethouder Thea van der Veen: ,,Qua kosten maakt het niet zoveel uit of je kiest voor nieuwbouw of voor verbouw. Dan weet ik het wel. Bovendien kun je de kosten van nieuwbouw over een langere periode afschrijven.”

Van der Veen wil niet zeggen hoeveel de nieuwbouw van de multifunctionele accommodatie gaat kosten. Wat ze wel zeker weet is dat, wil de gemeente in aanmerking komen voor een provinciale bijdrage uit de pot leefbaarheidssubsidie, de aanvraag voor 1 oktober binnen moet zijn op het provinciehuis. De gemeenteraad spreekt zich in november uit over het centrumplan.

Extra tijd

Menterwolde Gewoon vindt het vreemd dat er geen optie op tafel ligt dat het dorpshuisgedeelte van De Menterne blijft bestaan. ,,Ik wil wat te kiezen hebben. Nu zijn er drie scenario’s. Daarin gaat het dorpshuis plat”, aldus fractievoorzitter Hendrik Loots. Hij vindt dat de gemeenteraad van Menterwolde extra tijd moet krijgen om hierover een beslissing te nemen. ,,Ik wacht nog liever een jaar om alles goed te doen.” PvdA-raadslid Gosse Huizenga deelt zijn mening niet. ,,We moeten nu iets doen. De vraag is of de nieuwe gemeente (per 1 januari Midden-Groningen, red.) straks iets wil doen. Mijn angst is dat, als we nu niets doen, we straks een aantal jaren langer moeten wachten.”

KAW verwacht dat de huidige gebruikers, onder meer Fysiotherapie Menterwolde, straks allemaal meeverhuizen naar het nieuwe gebouw. Renovatie en uitbreiding van de sporthal – kosten ruim 2,5 miljoen euro – is deze week van start gegaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.