Museum Nienoord in geldnood: reddingsactie

Museum Nienoord in geldnood: reddingsactie

Vanwege geldnood werpt het bestuur van Museum Nienoord in Leek per 3 november de handdoek in de ring.

Vanwege geldnood werpt het bestuur van Museum Nienoord in Leek per 3 november de handdoek in de ring.

De gemeente Leek wil noodgedwongen sluiting van het museum (voorheen Nationaal Rijtuigenmuseum) voorkomen. Om die reden is een taskforce aangesteld die moet onderzoeken hoe het museum in de benen kan worden gehouden. Deze commissie van wijze mannen staat onder leiding van de Leekster burgemeester Berend Hoekstra. Ook bestuursvoorzitter Jan Stevenson van Stichting Landgoed Nienoord, dat het Familiepark en Zwemkasteel runt, maakt met een aantal andere spelers op Nienoord deel uit van de commissie. Burgemeester Hoekstra benadrukt dat de leden hierin op persoonlijke titel zitting hebben genomen.

Door de bezuinigingsdrift van provincie en gemeente zag het museum haar inkomsten uit subsidies de afgelopen jaren sterk dalen. Op dit moment werkt de provincie aan een nieuwe Cultuurnota die vanaf 2017 van kracht wordt. Volgens burgemeester Hoekstra ligt er een degelijk beleidsplan van museumdirecteur Gitta op den Akker waarin de lijnen voor de toekomst worden geschetst. Net als Op den Akker verwacht Hoekstra dat de provincie vanaf 2017 met meer subsidie voor het Leekster museum over de brug komt.

Het probleem waarvoor Hoekstra en de zijnen zich zien geplaatst, is het financieel overbruggen van 2016. Een kleine 100.000 euro is nodig om dit probleem te tackelen. ,,Als gemeente hebben wij zo'n bedrag niet in onze achterzak zitten.” De burgemeester denkt dat de oplossing moet worden gezocht in krachtenbundeling door de verschillende toeristische partners op het landgoed. ,,Bij de gemeenteraad leeft al langer de wens om zaken gezamenlijk aan te pakken op Nienoord. Deze financiële crisis bij het museum is wellicht een mooie kans om hieraan nu invulling te geven'', zegt hij.

Stichting Landgoed Nienoord is in haar eentje niet in staat het museum te redden, beseft Hoekstra. ,,Familiepark en Zwemkasteel kunnen zelf amper het hoofd boven water houden.'' Ondanks exposities met lokale thema's de laatste jaren wordt het museum nu nog onvoldoende gedragen door de Leekster samenleving, meent hij. ,,Als al onze inwoners een jaarabonnement nemen van een tientje komen we financieel al een heel eind.''

menu