Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt Museum aan de A over historie van Groningen (en moet 50.000 bezoekers per jaar gaan trekken)

Aan het Kleine der A komt straks de ingang van het Museum aan de A. Foto: Archief DvhN

Het Scheepvaartmuseum in Groningen wordt omgebatterijd tot een Historisch Museum.

Niet alleen inhoudelijk wacht het museum een grote verandering. Ook het museumgebouw ondergaat een metamorfose. Onderzoek moet uitwijzen of de hoofdingang, nu aan de Brugstraat, in het Rhijnvis Feithhuis aan het water gemaakt kan worden. 

Dat is niet de enige uitbreiding: de gemeente kocht drie jaar geleden mannensauna ’t Pakhuisje om het museum uitbreidingsruimte te bieden. Ook het Pomphuis, in handen van het Scheepvaartmuseum, maakt deel uit van de plannen. Daarin komt onder meer het museumcafé.

Miljoenenproject

Wat de verbouwing van alle panden gaat kosten, is nog onduidelijk. Het wordt een miljoenenproject, waarvoor de gemeente 2 miljoen euro heeft gereserveerd. De rest moet bekostigd worden uit fondsen, zegt directeur Jan Wiebe van Veen van het Scheepvaartmuseum. 

Bij zijn aantreden in 2004 telde het Scheepvaartmuseum zo’n 18.000 bezoekers op jaarbasis. Inmiddels is dat aantal verdubbeld, wat Van Veen toeschrijft aan de bredere insteek van het museum, de samenwerking met andere musea en drukbezochte evenementen als Winterwelvaart.

Van Veen heeft grotere ambities. Hij wil dat de geschiedenis van Stad en Ommeland de hoofdrol speelt in het museum dat volgens hem dan met gemak 50.000 bezoekers per jaar trekt. ,,Het Groninger Museum richt zich met name op kunst. Het Scheepvaartmuseum toont nu al bruiklenen van het Groninger Museum over de geschiedenis van Groningen. Dat breiden we in de toekomst uit. In het vernieuwde museum is ruimte voor bredere en actuele thema’s. Daar komen meer bezoekers op af.’’

Cultuurwethouder ontvangt plannen voor de zomer

Om de plannen te realiseren heeft het Scheepvaartmuseum de samenwerking gezocht met het Groninger Museum, de Groninger Archieven, het Noorderpoort, de gemeente en de provincie. De gemeente heeft Nicolette Bartelink en Merijn Vos aangesteld als kwartiermakers.

Volgens Bartelink biedt het oude deel van het museum – gevestigd in de rijksmonumenten Gotisch Huis en Canterhuis – ruimte aan vaste collecties. ,,De voormalige sauna is geschikt te maken voor tijdelijke tentoonstellingen.’’ Wat voor soort tentoonstellingen dat worden, is nog onbekend. Wel is duidelijk dat het museum ook inzet op een historische ontmoetingsplek met activiteiten die zowel in het museum als in de provincie plaatshebben. 

De uitbreidingsplannen zijn deels eind 2013 al bekendgemaakt. Nu naderen ze hun voltooiing. Van Veen zegt dat cultuurwethouder Paul de Rook ze voor de zomer ontvangt. Directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum is benieuwd naar de plannen en spreekt van een spannende klus om mensen te boeien met historische verhalen.

menu