Museum kruipt uit de rode cijfers

Het Veenkoloniaal Museum kruipt uit de rode cijfers. Jaarlijks was er een begrotingsgat tussen de 12.000 en de 15.000 euro. De magere jaren lijken voorbij.

De afgelopen drie jaren kwam het museum duizenden euro’s tekort. Het roer ging om. De entreeprijzen gingen omhoog. Een kaartje ging van 5 naar 7,50 euro. Geschrapt werden dagen dat mensen gratis naar binnen konden. ,,Dat waren er op den duur veel en veel te veel’’, zegt museumdirecteur Hendrik Hachmer.

,,Gratis naar binnen op een dag van de regio dit, of op een dag van de regio zus. Dat werkte niet meer. Wat we ook niet meer doen is uitnodigingen op papier versturen. Dat scheelt ons snel 6000 euro per jaar. Een groot museum lacht om zo’n bedrag. Voor ons is het een forse bezuiniging.’’ Ook op het licht is bezuinigd. Het museumgebouw is van 1911 en telt vele ruimtes. Energie-slurpende tl-bakken zijn of worden vervangen door led-lampen.

Donateurs gezocht
Het aantal bezoekers mag constant zijn of zelfs groeien (jaarlijks trekt het museum tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers), het aantal donateurs loopt terug. Rond de 900 zijn er nog. Het museum zint op een actie in oktober als het pand een hoofdrol speelt bij de reünie van de Winkler Prins scholengemeenschap. Het museum hoopt oud-leerlingen over de streep te trekken als donateur of sponsor.

,,Voor ons is dat heel belangrijk. Mensen denken dat we een gemeentelijke instelling zijn en al ons geld toch wel krijgen. Nee dus. We zijn een stichting en moeten zelf voor inkomsten zorgen.’’ Hachmer hoopt ook op nieuwe vrijwilligers (die het Engels en Duits machtig zijn) en vooral ook baliewerk willen doen.

Stadjers gewenst
Om het bezoekersaantal op peil te houden komen er extra campagnes ook gericht op de stad Groningen. ,,We hebben twee gevechten te voeren. Negen van de tien mensen komen hier voor het eerst. Dus je moet steeds nieuw publiek vinden. En we willen meer bezoekers uit de stad. Dat is moeilijk. Veel Stadjers kijken totaal niet wat er in het Ommeland gebeurt.’’

Wat steeds beter loopt is de samenwerking met Museumspoorlijn Star. Meer en meer mensen die een combikaart kopen op zondag, lopen het museum binnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.