Museumcafé aan A open in najaar 2018

Duncan Wijting

Museumcafé Het Pomphuus opent zijn deuren volgend najaar. Het Scheepvaartmuseum, het Groninger Monumentenfonds en uitbater Jan Bas van Aalderen zijn het eens. ,,We gaan dit monument in ere herstellen.’’

Het is definitief: het monumentale Pomphuis aan de Kleine der A in Groningen wordt nieuw leven ingeblazen. Jan Bas van Aalderen van dinercafé Soestdijk begint er museumcafé Het Pomphuus, een café-restaurant met terras aan het water. Daarbij werkt hij samen met het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Museumdirecteur Jan Wiebe van Veen heeft afgelopen jaren alle mogelijke moeite gedaan het karakteristieke pand in handen te krijgen. Toen hij dat eenmaal voor elkaar had, vond hij in het Groninger Monumenten Fonds een geschikte investeerder om het gedateerde en deels verwaarloosde gebouw te restaureren.

Sauna

In het nieuwe jaar, zo is de verwachting, beginnen de verbouwing en restauratie van het pand dat in 1880 is gebouwd als pomphuis dat water naar de Grote Markt pompte. Volgens Van Veen past het Pomphuis precies in het Museumkwartier dat hij voor ogen heeft rondom het huidige Scheepvaartmuseum, dat de komende tijd breder van opzet wordt en verandert in een stedelijk en regionaal historisch centrum. Om te kunnen uitbreiden heeft de gemeente een voormalig pakhuis aan de achterkant van het museum aangekocht waarin een sauna voor homoseksuelen was gevestigd.

Bij de nieuwe opzet van het museum past een museumcafé vindt Van Veen, die het Pomphuis daarvoor geschikt acht. Het Groninger Monumenten Fonds heeft daar eveneens oren naar. Directeur Dick Janssen: ,,Het is een prachtig karakteristiek gebouw, op een mooie hoek die zich leent voor een terras. We gaan dit monument in ere herstellen, met beneden een café plus terras en boven een restaurant.’’

Derde horecabedrijf

Volgens hem staan alle lichten op groen om de plannen te realiseren. ,,Wij hebben het pand zo goed als gekocht van het museum en het huurcontract met de uitbater is ook zo goed als rond.’’ Voor Van Aalderen is Het Pomphuus zijn derde horecabedrijf. Hij begon in 1997 met Soestdijk – dat hij stevig uitbreidde – en een paar jaar geleden kwam daar bistro Bommen Berend bij.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat de horecaplannen in het Pomphuis werkelijkheid konden worden. Van Veen stuitte op een onwillige huurder in het gebouw die niet wilde vertrekken en op buren die overlast vreesden. De Raad van State heeft hun bezwaren afgewezen.

menu