Museumcafé mag in pomphuis Kleine der A

Drie jaar duurde het gesteggel over een brasserie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in het pomphuis aan de Kleine der A. De bouw kan beginnen.

De opluchting is groot bij museumdirecteur Jan Wiebe van Veen en zijn medewerkers. De Raad van State heeft vorige week geoordeeld dat de bezwaren van de achterburen geen stand houden. Van Veen mag zijn plannen voor een aan het museum gerelateerde brasserie uitvoeren. Drie jaar duurde de strijd met een onwillige huurder van een bovenwoning in het pompgebouw die niet wilde vertrekken en buren die overlast vrezen.

Kandidaten

Hoe deze plannen vorm moeten krijgen, is nog onderwerp van gesprek. Van Veen wil het liefst dat het Groninger Monumenten Fonds het pompgebouw koopt en vervolgens een exploitant zoekt die het horecabedrijf aan de Kleine der A met groot terras aan de kade gaat exploiteren. Er zijn kandidaten, maar over de naam van de beoogde horecaondernemer houdt iedereen de kaken stevig op elkaar.

Het definitieve besluit van de Raad van State kwam in de week dat de gemeente bekendmaakte 2 miljoen euro voor het Noordelijk Scheepvaartmuseum op de plank te hebben liggen. Het geld moet het museum helpen de rol van stedelijk en regionaal historisch centrum verder uit te bouwen. Eerder kocht de gemeente aan de achterkant van het museum een voormalig pakhuis aan de Schuitemakersstraat waarin tot voor kort een sauna voor homoseksuelen was gevestigd.

Regionale geschiedenis

Pakhuis, pomphuis en de bestaande gebouwen gaan een belangrijke rol spelen in de nieuwe opzet van het museum waar de regionale geschiedenis een hoofdrol zal spelen. Het museumschip Emma, dat vlakbij in de Aa ligt afgemeerd, speelt daarin ook een belangrijke rol.

De Raad van State heeft de bezwaren van de buren afgewezen omdat de mogelijke hinder van het horecabedrijf minimaal is. De buren vrezen onder andere aantasting van hun privacy, omdat vanuit de ramen op de verdieping van het pomphuis in hun tuinen kan worden gekeken. De raadsheren oordelen dat de ramen in vertrekken zitten waar gasten van het horecabedrijf niet komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.