Mustafa praatte bankrekening ondernemers leeg

Tegen de 32-jarige Mustafa O. is een gevangenisstraf van 42 maanden geëist wegens oplichting, pogingen daartoe en witwassen.

Een van de gedupeerden voelde zich zo dom. Dom omdat ze erin was getrapt. En nu was ze een paar duizend euro kwijt. Maar, benadrukt officier van justitie Gerben Wilbrink in de rechtszaal, het was niet dom. De oplichtingspraktijken van Mustafa O. waren volgens hem zo geraffineerd, zo doortrapt, dat zelfs wie alert was in zijn val liep.

Medewerker van de rechtbank

Mustafa O. stelde zich aan de telefoon vaak voor als Jeroen Veldhuis, medewerker van de rechtbank in Amsterdam, afdeling beslagleggingen. Hij richtte zich vanuit Groningen op kleine bedrijven en organisaties, hij verzamelde vooraf informatie en belde. Dat er nog een rekening openstond, soms maar van een paar honderd euro. En dat er nu beslag zou worden gelegd op de bankrekeningen met heel vervelende gevolgen.

Katvangers

Dwingend maar behulpzaam hielp hij zijn slachtoffer vervolgens met een doen van een spoedoverboeking van duizenden euro’s. Want zo konden rechtszaken en ander onheil worden voorkomen. Zodra het geld was overgeboekt - op rekeningnummers van katvangers - seinde hij zijn handlangers in die het geld via pinautomaten van de rekening haalden. Vaak gebeurde dat in casino’s, waar geldautomaten geen limiet kennen.

Tot op de cent nauwkeurig

Opmerkelijk - vonden ook de rechters - was dat sommige gedupeerden wisten te vertellen dat de medewerker van de rechtbank exact wist hoeveel geld er op een rekening stond. Tot op de cent nauwkeurig, zei een van de slachtoffers. Alsof computers waren gehackt. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hier zonder resultaat onderzoek naar gedaan.

Het onderzoek leverde wel op dat Mustafa O. uiteindelijk kon worden aangehouden. Veel wijzer maakte hij de politie niet: hij beriep zich op zijn zwijgrecht.

Niet iedereen doet aangifte

De gedupeerden komen uit heel Nederland. Veertig oplichtingszaken worden aan hem toegeschreven. Het OM vermoedt dat er meer slachtoffers zijn maar dat lang niet iedereen aangifte heeft gedaan. De buit wordt geschat op 640.000 euro.

O. - eens rechtenstudent - zat enige tijd vast. Zijn detentie werd in mei vorig jaar door de rechtbank geschorst. Met toestemming van de reclassering vertrok hij naar Turkije. Na een tijdje verbrak hij tegen de afspraak in alle de contacten en heet nu spoorloos te zijn.

Buit afpakken

Gedupeerden hebben schadevergoedingen ingediend, het OM kondigde aan dat in een vervolgprocedure zal worden geprobeerd de buit van het ‘af te pakken’.

Maandag werden in deze zaak werkstraffen geëist tegen verdachten die hun bankrekening (tegen betaling) beschikbaar zouden hebben gesteld. Tegen de man die de katvangers ronselde is een jaar celstraf geëist. Vrijdag staat nog een aantal verdachten terecht.

Vanwege de omvang van de zaak doet de fraudekamer van de rechtbank Noord-Nederland pas op 19 oktober uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.